Rimpelloos, pijnloos, drempelloos? Vrijheid, diversiteit en kansengelijkheid

Begin

25-04-2022 om 19:30

Einde

25-04-2022 om 21:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Niet iedereen heeft even gemakkelijk toegang tot kunst en wetenschap. Er zijn allereerst drempels voor de toetreding tot de professie - opleidingstrajecten moeten succesvol doorlopen worden, er is grote concurrentie op de arbeidsmarkt, en selectie- en beoordelingscommissies moeten overtuigd worden.

Ook zijn er verschillen in de mate waarin we toegang hebben tot de resultaten van kunst en wetenschap. Er zijn bijvoorbeeld economische hindernissen - er kan een stevig prijskaartje hangen aan een popconcert of een operavoorstelling - maar ook sociale of culturele.

Op deze bijeenkomst zullen kunstenaars en wetenschappers met elkaar in gesprek gaan over de toegang tot en inclusiviteit van kunst en geesteswetenschappen. Welke obstakels moeten worden weggenomen en op welke wijze? Zijn nieuwe canons nodig of is het denken in termen van een canon zelf een uitsluitingsgrond? Wat is de relatie tussen inclusiviteit en identiteitsdenken? Staan ze haaks op elkaar of zijn ze juist onlosmakelijk met elkaar verbonden?

Sprekers

  • Anthony Heidweiller, directeur van de academie voor theater en dans van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.
  • Heleen Murre-Van den Berg, hoogleraar vergelijkende godsdienstwetenschap aan de Radboud Universiteit. 

Moderator: Kitty Zijlmans, emeritus hoogleraar hedendaagse kunstgeschiedenis en theorie/wereld kunstwetenschappen aan het Leiden University Centre for the Arts in Society.

Live stream

Over de serie

Deze bijeenkomst maakt deel uit van de serie Schurende vrijheden in kunst en wetenschap, bestaande uit vier openbare bijeenkomsten die gezamenlijk wordt georganiseerd door het  Domein Geesteswetenschappen van de KNAW en de Akademie van Kunsten om de vrijheid van wetenschappen en de vrijheid van kunsten te onderzoeken.
Tijdens de bijeenkomsten gaan leden van beide Akademies met elkaar in gesprek over de vrijheid van expressie, vrijheid en verantwoordelijkheid, vrijheid van handelen, en de relatie tussen vrijheid, diversiteit en gelijkheid.

Foto: Kelli McClintock - Unsplash 

Cookie-instellingen