Akademie van Kunsten lezing 2022 door het Indonesische kunstenaarscollectief ruangrupa

Begin

11-02-2022 om 11:00

Einde

11-02-2022 om 12:30

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Elk jaar nodigt de Akademie van Kunsten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen een gast uit om te reflecteren op de stand van de kunsten. Met trots kondigen wij voor de Akademie van Kunsten Lezing 2022 ruangrupa aan.

ruangrupa is een kunstenaarscollectief uit Jakarta dat curator is van documenta 15, de bekende tentoonstelling van hedendaagse kunst die elke vijf jaar plaatsvindt in Kassel. Documenta wordt beschouwd als een van de meest prestigieuze mondiale kunstevenementen van de kunstwereld.

Documenta 15

ruangrupa heeft documenta 15 ingericht volgens de idee├źn en waarden van het artistieke en economische model lumbung, de Indonesische term voor een gemeenschappelijke rijstschuur. Lumbung is geworteld in principes als collectiviteit, het gemeenschappelijk delen van hulpbronnen en gelijke verdeling. Deze principes komen terug in alle onderdelen van de samenwerking en de tentoonstelling.

Over ruangrupa

ruangrupa (gespeld en geschreven met een kleine letter 'r', losjes vertaald als "kunstruimte" of "ruimtelijke vorm") is in 2000 in Jakarta opgericht door een groep Indonesische kunstenaars. Zij vonden dat er in Jakarta een grote behoefte was aan zowel fysieke als mentale ruimte waar kunstenaars intensief konden werken en hun aandacht meer konden richten op analysemiddelen en minder op productiemiddelen.

Meer informatie over ruangrupa: https://ruangrupa.id en https://documenta-fifteen.de

Programma 11 februari

  • Welkom en introductie door voorzitter van de Akademie van Kunsten Liesbeth Bik.
  • Presentatie van een korte film van 6 minuten over concept en de benadering van ruangrupa voor documenta 15 . De film heeft een voice over in het Duits.
  • Gesprek in het Engels tussen de leden van ruangrupa met het publiek, over het ruangrupa concept en de manier van werken van het collectief.

Host is Gertrude Flente. artistiek medewerker van Dokumenta 15.

View the lecture via YouTube

Sprekers

Liesbeth Bik, Ajeng Nurul Aini, Daniella Praptono, Bellina Erby, and farid rakun

 

Eerdere gastsprekers van de Akademie van Kunsten lezing waren:

  • Schrijver en dichter Antjie Krog over Siswana Sibomvana: inheemse teksten, 'rijke punten' en pluriversele bronnen van schoonheid (2019)
  • Psychiater Damiaan Denys in samenwerking met de Nederlandse acteur Gijs Scholten van Aschat over Angst [2018]
  • Amerikaans filosofe, cultuurcritica en essayiste Susan Neiman over Ouderwetse gedachten voor de 21e eeuw (2015)

 

Voor meer informatie neem contact op met: Annelies ten Have: annelies.ten.have@knaw.nl.

 

Beeldbron: ruangrupa

Cookie-instellingen