Samen vormgeven aan Nederland

Begin

16-06-2022 om 19:30

Einde

16-06-2022 om 20:45

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam

In de derde aflevering van de serie over de toekomst van de ruimtelijke ordening spreekt stadsontwikkelaar Patrick van der Klooster, werkzaam bij BPD gebiedsontwikkeling over wat er nodig is om de Nederlandse ontwerptraditie en ingenieurskunst invulling en hernieuwde aandacht te geven.

De Nederlandse ruimtelijke ordening en stedenbouw genieten een grote internationale reputatie. De eeuwenlange wisselwerking tussen de roemruchte ‘softe’ ontwerptraditie en ‘harde’ ingenieurskunst heeft het uiterlijk, cultuur en de identiteit van Nederland voor een groot deel bepaald. ‘God created the world, the Dutch the Netherlands.’ Patrick van der Klooster onderzoekt in zijn bijdrage aan de lezingenreeks De toekomst van de ruimtelijke ordening de wisselwerking tussen overheid, ontwerpsector, markt en samenleving in de ruimtelijke ordening en stedenbouw van Nederland.

De krachtige symbiose van enerzijds privaat initiatief & ondernemerschap en anderzijds publiek beleid & ontwerpkracht verdient volgens hem hernieuwde aandacht en invulling. Hij houdt een pleidooi voor een intensieve en betrokken samenwerking en interactie tussen politici, beleidsmakers, ontwerpers, ondernemers en burgers, dromers & doeners.

Patrick van der Klooster

Patrick van der Klooster (1970) werkt bij BPD gebiedsontwikkeling waar hij BPD Studio en het team stadsontwikkelaars leidt. Voorheen was hij onder meer directeur van AIR Rotterdam waar hij het ‘stadmaken’ als methode ontwikkelde. Voorts is hij bestuurslid van de Koninklijke Nederlandse Oudheidkundige Bond en curator bij Groningen Bouwt Anders.

Moderator is Arie Lengkeek, programmamaker/urbanist/curator en auteur van onder meer Operatie Wooncoöperatie (Uitgeverij VALIZ).

Aanmelden

AANMELDEN

Programma

  • 19.30 uur - Introductie door stedenbouwkundige Riek Bakker, vicevoorzitter Akademie van Kunsten
  • 19.35 uur - Lezing Patrick van der Klooster
  • 20.05 uur - Patrick van der Klooster en Arie Lengkeek in gesprek en discussie met de zaal
  • 20.45 uur - Einde

Praktische informatie

Datum: 16 juni 2022 van 19.30 tot 20.45 uur, inloop vanaf 19.00 uur
Locatie: Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam.

Nadere informatie: congresbureau@knaw.nl

De Toekomst van de Ruimtelijke ordening

Hebben we nog ruimtelijke ordening nodig of zien we wel wat er van komt? Met andere woorden, gaan we door met het loslaten en doet de markt wat haar goed dunkt? In deze lezingenreeks die de Akademie van Kunsten in samenwerking met stedenbouwkundige Riek Bakker organiseert komen de actualiteit, de toepasbaarheid en de ervaringen waarmee ruimtelijke ordening moet dealen aan de orde. Wat moeten we doen en wat moeten we laten en waarom?  Wie en wat maakt het verschil? Riek Bakker beet de spits af op 10 maart 2022. Kijk hier de lezing terug waarin zij vertelde over haar ervaringen uit haar werkende leven. Mede naar aanleiding van haar net uit gekomen boek: De ruimte van Riek Bouwend aan Nederland.

Meer informatie over deze reeks

Foto Spaarndammerhart, Amsterdam, Dennis de Smet

Cookie-instellingen