De toekomst van de ruimtelijke ordening: Arna Mačkić - Architect van verwoesting

Begin

06-07-2022 om 19:30

Einde

06-07-2022 om 20:45

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

In de vierde aflevering van de serie over de toekomst van de ruimtelijke ordening spreekt architect Arna Mačkić, medeoprichter van architectuurstudio Studio L A over de rol en verantwoordelijkheid van de architectuur in het ontwrichten en opbouwen van menselijke en ecologische relaties.

Architectuur is nooit neutraal. Integendeel, het is een groot onderdeel van onze maatschappij en heeft impact op mensen, klimaat en politiek. Waar de afgelopen eeuwen een bakstenen en betonnen utopie voor de één verrees, werd het sociaalecologische habitat van de ander aan de andere kant van de wereld vernietigd; werd de natuur onderworpen en verkracht, op haar best een ‘hulpbron’; werden er contactarme samenlevingen gebouwd, waarin iedereen opeengepakt en langs elkaar leeft, ‘druk zijn’ status geeft, en consumeren het hoogste goed.

Architectuur kan bewust en onbewust ingezet worden om menselijke en ecologische relaties te ontwrichten en kapot te maken. Wat is de rol en verantwoordelijkheid van de architect hierin? Hoe zorgen we ervoor dat we niet een architectuur van verwoesting veroorzaken, maar een daadwerkelijk opbouwend vakgebied worden.

Over Arna Mačkić

Arna Mačkić is architect en samen met Lorien Beijaert oprichter van Studio L A.  Het werk van Studio L A gaat over de toegankelijkheid van steden, gebouwen en het publieke domein. Hun onderzoek naar in- en uitsluitingsmechanismen binnen de architectuur zetten ze in bij het ontwerpen van een inclusieve architectuur en nieuwe vormen van publiek domein, die ontmoetingen stimuleren. Arna is ook auteur van het boek Mortal Cities & Forgotten Monuments, welke de Britse krant The Guardian als één van de beste architectuurboeken van 2016 noemde. In 2014 won Arna een Dutch Design Award in de categorie Design Research en in 2017 de Jonge Maaskantprijs. In 2021 won zij met Studio L A de Groninger Architectuurprijs voor het Geheugenbalkon.

Aanmelden

AANMELDEN

Programma

  • 19.30 uur Introductie door Riek Bakker, vicevoorzitter Akademie van Kunsten
  • 19.35 uur Lezing Arna Mačkić
  • 20.05 uur Vragen onder leiding van Riek Bakker
  • 20.30/20.45 uur einde

Praktische informatie

Datum: 6 juli 2022 van 19.30 tot 20.45 uur, inloop vanaf 19.00 uur
Locatie: Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Nadere informatie: 
annelies.ten.have@knaw.nl

De Toekomst van de Ruimtelijke ordening

Hebben we nog ruimtelijke ordening nodig of zien we wel wat er van komt? Met andere woorden, gaan we door met het loslaten en doet de markt wat haar goed dunkt? In deze lezingenreeks die de Akademie van Kunsten in samenwerking met stedenbouwkundige Riek Bakker organiseert komen de actualiteit, de toepasbaarheid en de ervaringen waarmee ruimtelijke ordening moet dealen aan de orde. Wat moeten we doen en wat moeten we laten en waarom?  Wie en wat maakt het verschil?

Riek Bakker beet de spits af op 10 maart 2022. Kijk hier de lezing terug waarin zij vertelde over haar ervaringen uit haar werkende leven. Mede naar aanleiding van haar net uit gekomen boek: De ruimte van Riek Bouwend aan Nederland.

Op 11 mei sprak Adriaan Geuze over de Nederlandse traditie van landmaken en op 16 juni sprak Patrick van der Klooster, stadsontwikkelaar bij BPD gebiedsontwikkeling over Samen vormgeven aan Nederland.

Meer informatie over deze reeks

 

Credits afbeelding; Jump, Studio L A

Cookie-instellingen