Werksessie Kunst & Oorlog #5: Samenwerking tussen historici en kunstenaars

Begin

18-11-2022 om 14:00

Einde

18-11-2022 om 16:30

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Welke rol kunnen kunstenaars spelen in de intens onrechtvaardige en gewelddadige oorlog in Oekraïne? Tijdens deze vijfde werksessie over Kunst en Oorlog zijn we te gast bij het NIOD en staat de samenwerking tussen historici en kunstenaars centraal.

Deze informatie is op 9 november geactualiseerd.

Hoe kunnen kunstenaars en historici zich verhouden tot de huidige oorlog in Oekraïne? Deze vijfde werksessie over Kunst en Oorlog, een initiatief van de Akademie van Kunsten, vindt op vrijdagmiddag 18 november plaats bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies (een instituut van de KNAW). We onderzoeken mogelijke vormen van samenwerking tussen historici en kunstenaars vanuit het streven naar een zinvolle en verhelderende bijdrage aan het beter begrijpen wat deze oorlog betekent en om onze betrokkenheid en verontwaardiging vorm en inhoud te geven.

Aanmelden

Geschiedenis wordt in deze gewelddadige en ontregelende situatie opnieuw ingezet als wapen. Hoe worden oorlogsnarratieven gevormd en misbruikt en welke ervaringen die zowel Nederland als Oekraïne raken kennen we op dat vlak? 

Historici kunnen vanuit hun expertise een belangrijke rol spelen en giftige theorieën en propaganda ontwapenen door in hun analyses ontwikkelingen in een bredere historische context te plaatsen. Kunstenaars kunnen de mediawetten van sensatie en geweld doorbreken en een uitweg bieden uit de uitgesleten patronen waarin onze emoties en meningen worden gevormd.

We gaan op zoek naar manieren om deze kennis constructief in te zetten in een situatie die door geweld en angst wordt gedomineerd. En we vragen ons af: hoe kunnen we onze eigen kaders leren zien en ter discussie stellen?

De werksessie is toegankelijk voor iedereen die actief de samenwerking tussen kunst en geschiedkunde kan versterken. Ook als je niet eerder bij een van de werksessies was, kun je je aanmelden.

Programma

14.00 uur: Rondleiding in het NIOD
14.20 uur: Presentaties door Kees Ribbens en Martijn Eickhoff (NIOD)
15.00 uur: Werksessies o.l.v. Merlijn Twaalfhoven
15.45 uur: Plenaire afsluiting

Praktische informatie

  • De sessie vindt plaats op vrijdag 18 november 2022, van 14.00 tot 16.30 uur.
  • Let op!: deze werksessie vindt plaats bij NIOD, Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies, Herengracht 380, 1016 CJ Amsterdam.
  • De taal van de sessie is afhankelijk van de deelnemers Engels of Nederlands.
  • Deelname staat ook open voor mensen die niet aan eerdere werksessies Kunst & Oorlog hebben deelgenomen. 
  • Neem bij vragen contact op met Annelies tenHave: annelies.ten.have@knaw.nl
  • Het aantal plekken is beperkt. Aanmelden kan via onderstaande link

Aanmelden

Informatie over eerdere werksessies Kunst en Oorlog

Foto credits: Hugo Jehanne via Unsplash

Cookie-instellingen