Uit de Kunst: Nelleke Noordervliet - geannuleerd

Begin

03-04-2023 om 19:30

Einde

03-04-2023 om 21:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Helaas is deze Uit de Kunst-lezing geannuleerd. De Uit de Kunst-lezing van Nelleke Noordervliet op 3 april gaat niet door. Heeft u zich al aangemeld, dan ontvangt u hierover een e-mail.

Op maandagavond 3 april verzorgt Nelleke Noordervliet een Uit de Kunst-lezing in het Trippenhuis over de uitdagingen van een schrijver van historische romans.Zelf zegt ze hierover: 'Ik bezondig mij wel eens aan het schrijven van een historische roman. Benodigdheden: onderzoek en verbeeldingskracht. Het genre is geliefd maar niet onomstreden. Historici hebben moeite met het grensoverschrijdend gedrag van de fantasie. Liefhebbers van literatuur vinden het 'geschiedenislesje' hinderlijk irrelevant. Er moeten keuzes worden gemaakt. De auteur kan niet onbevangen het verleden in denderen en de werkelijkheid lukraak naar zijn hand zetten. Hoewel... ook historici hebben verbeeldingskracht nodig. En waarom zou de schrijver van een historische roman zich moeten verantwoorden voor een tribunaal van historici? Ik ben nu diep doorgedrongen in leven en tijd van de vijftiende eeuwse Venetiaanse drukker Aldo Manuzio. Dat is een hele klus. Lukt het een beetje?'

Over Nelleke Noordervliet

Nelleke Noordervliet (1945) heeft romans, verhalen, essays, columns en boeken over geschiedenis geschreven. Voorbeelden zijn de historische romans Het oog van de engel en Vrij man, en het essay voor Maand van de Geschiedenis Door met de strijd, Nederland in opstand (2018). Verder is ze bestuursvoorzitter van De Schrijverscentrale, bestuurslid bij Genootschap Onze Taal en commissaris bij Vereniging Hendrick de Keyser. In 2018 ontving Nelleke Noordervliet voor haar oeuvre de Constantijn Huygensprijs.

Beeld: Nelleke Noordervliet (foto: Maaike Engels)

Cookie-instellingen