Ruimtelijke ordening van NU met Wouter Vanstiphout

Begin

06-04-2023 om 19:30

Einde

06-04-2023 om 21:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

In deze nieuwe lezingenreeks gaat Riek Bakker het land in, op zoek naar een samenhangende visie op ruimtelijke ordening, met kennis van het verleden en best practices van nu. Architectuurhistoricus Wouter Vanstiphout bijt in Rotterdam het spits af. Dit is een samenwerking met het Nieuwe Instituut.

Als we kijken naar ruimte in Nederland, hebben we meer plek nodig voor het bouwen van woningen, wegen, spoorlijnen, natuur en andere publieke voorzieningen. Met een nieuwe lezingenreeks – een initiatief van Riek Bakker, de Akademie van Kunsten en Nieuwe Instituut – kijken we samen met stedenbouwers, architecten, actieve burgers en ambtenaren naar de belangrijke opgaven en mogelijke kansen die er liggen voor samenwerking omtrent de ruimtelijke inrichting van Nederland. Met in de eerste editie te gast: Wouter Vanstiphout.

Woningnood en onze grote behoefte aan energie, dataopslag en voedselproductie strijden om voorrang, tegen een achtergrond van een energie- en stikstofcrisis, groeiende ongelijkheid en de grote klimaatopgave. Met deze nieuwe reeks lezingen en gesprekken gaan we op zoek naar een nieuwe samenhangende visie op basis van kennis van het verleden en best practices van nu. Wouter Vanstiphout (architectuurhistoricus en onderzoeker) bijt het spits af en geeft naast een korte geschiedenisles een analyse van de ruimtelijke staat van Nederland. Wat zijn de belangrijkste opgaven en waar liggen kansen voor samenwerking? Samen met presentator Riek Bakker (stedenbouwkundige en oud-directeur Stadsontwikkeling in Rotterdam) praten ze over de ruimtelijke inrichting van Nederland.

Praktische informatie 

Let op! Deze lezing vindt plaats in het auditorium van het Nieuwe Instituut in Rotterdam

Datum: donderdag 6 april van 19.30 - 21. 00 uur.
Toegang: EUR 10,- / EUR 5,- (korting)/ EUR 0,- (solidariteitsprijs).

Meer informatie en tickets

Programma

 • 19:15 uur: deuren open
 • 19:30 uur: welkomstwoord en introductie door Riek Bakker
 • 19:45 uur: lezing van Wouter Vanstiphout
 • 20:30 uur: gesprek Sereh Mandias met Wouter Vanstiphout en Riek Bakker
 • 21:00 uur: borrel in Het Nieuwe Café
 • 22:00 uur: einde van de avond

Sprekers

 • Wouter Vanstiphout (Crimson, Independent School for the City) bijt het spits af. Wouter Vanstiphout is architectuurhistoricus en onderzoeker en heeft veel geschreven over urbanisme en ruimtelijke politiek.
   
 • Riek Bakker is stedenbouwkundige en heeft onder andere als directeur Stadsontwikkeling in Rotterdam veel bijgedragen aan de ruimtelijke inrichting van Nederland.
   
 • Sereh Mandias is docent en onderzoeker bij de leerstoel Insteriors Buildings Cities (faculteit Bouwkunde, TU Delft) en redacteur van podium voor stadscultuur De Dépendance. 

Het Nieuwe Instituut is het nationale museum en instituut voor architectuur, design en digitale cultuur.

De volgende edities van Ruimtelijke ordening van nu zullen plaatsvinden in Groningen, Tilburg en Eindhoven.

Beeld: Ontwerpatelier Nederland Nu Als Ontwerp, 1987. Collectie Nieuwe Instituut, archief NNAO.

Cookie-instellingen