TELT IETS PAS ALS HET ZICHTBAAR IS?
Waarom telt in onze maatschappij pas iets écht mee als het zichtbaar is? Welke rol speelt een coming out daarbinnen? En dit in de breedste zin: als queer persoon, als non-binair persoon, als heks, als BIPOC et cetera? Ben je pas ziek als het te zien is? Pas van kleur als er pigment zichtbaar is? En wat is de rol van het onzichtbare (laten we het energetisch werk noemen) in kunst? Waarom roept dat zo vaak weerstand op terwijl andere (westerse) vormen van energetisch werk en ritueel dat niet doen?
Neske Beks en Louis van den Hengel wisselen veel kennis en ervaring uit over hoe taal vorm geeft en zichtbaar maakt (of onderdrukt) wat in hun beider werk en leven een grote plek inneemt. Zo werd Louis door de jaren heen haar belangrijkste meelezer en denker die haar telkens spiegelt vanuit diens academische kennis. En die haar scherp kan bevragen over het werkproces en de steeds belangrijker wordende integratie van trauma-werk en het onzichtbare in haar werk.
Het was van meet af aan Neske’s bedoeling om in plaats van een lezing systemisch werk te presenteren. De urgentie daartoe werd in de aanloop naar de avond groter door het besluit een werk (een boek/film/video-installatie/theater of een mengvorm, dat moet nog blijken) te maken met de (werk)titel Bezem, Broom, Escoba. Het is een persoonlijk onderzoek over stalking, emotioneel geweld en eigentijdse heksenjacht in Nederland, Spanje en België, de drie landen van Neske’s hart. Op 21 juni nodigt ze het publiek uit tot een dialoog hierover via een fysieke thema-opstelling rondom deze vaak in eenzaamheid beleefde, geleefde thema’s.
(we gebruiken bewust de voornaamwoorden : zij, die en zij)
Praktische informatie
Datum: woensdag 21 juni 2023, van 19.30 tot 21.15 uur, inloop vanaf 19.00 uur.
Locatie: Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam.
Toegang in gratis, maar meld u vooraf aan met de aanmeldlink:
Aanmelden
Gelieve makkelijk zittende kleding en schoenen aan te trekken op deze avond. U wordt namelijk uitgenodigd om actief deel te nemen aan het onderzoek van Neske Beks in een opstelling.
Programma
Vanaf 19.00 uur: Inloop
19.30 uur: Start programma
- Interview met Neske Beks door Louis van den Hengel
- Constellatie / opstelling met de zaal
- Nagesprek
21.15 - 22.00 uur: Gelegenheid tot informeel napraten in de foyer met een drankje
Over Neske Beks, Louis van den Hengel en Mona van den Berg
Neske Beks geeft deze avond vorm in samenwerking met Louis van den Hengel en Mona van den Berg. Neske leerde hun werk aanvankelijk kennen via social media en vroeg beiden vanwege hun gezamenlijke liefde voor sociale rechtvaardigheid, kunst, zingeving, activisme, Queerness en anti-racisme, waaruit vriendschap en een werkrelatie gegroeid is.
- Neske Beks (België, 1972), Afropean, is op dit moment voornamelijk schrijver van zowel essay als fictie, maar maakte door de jaren heen o.a. muziek, theater, film (fictie en documentaire), geluidsinstallaties en literatuur. Ze is ook activist en healer en werkt met divinatie, constellaties en energiewerk. Kunst, activisme en healing komen samen in de heks, de amplifier die ze vanaf geboorte en in bloedlijnen is. Maar de term transdisciplinair kunstenaar maakt het minder beladen.
- Louis van den Hengel, kunst- en cultuurwetenschapper, werkt als docent Genderstudies bij de afdeling Letteren en Kunst van de Universiteit van Maastricht en is gespecialiseerd onderzoeker en kenner van het werk van Marina Abramović.
- Mona van den Berg, fotograaf en publicist, is uitgenodigd om beeld te maken van deze avond die - dat moge duidelijk zijn - ook deel is van het onderzoek. Haar werk kenmerkt zich door haar activisme en inzet voor sociale rechtvaardigheid.