Uit de Kunstlezing Claudy Jongstra: LOADS Collection zorgt voor duurzame moderevolutie

Begin

13-09-2023 om 19:30

Einde

13-09-2023 om 21:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Akademielid, kunstenaar en eco-activist Claudy Jongstra sprak op 13 september bij de Akademie van Kunsten over haar baanbrekende nieuwe initiatief: LOADS Collection.

Claudy Jongstra heeft zich al meer dan twintig  jaar toegewijd aan het herstellen van de ecologie en het weer op de kaart zetten van de tijdloze schoonheid van wol. Vanuit een achtergrond in zowel mode als monumentale textielkunst, heeft Jongstra een radicale, netto-positieve kledingcollectie ontwikkeld. De LOADS Collection is het resultaat van deze benadering, waarbij vakmanschap, samenwerkingen en duurzame materialen samenkomen en een werkelijk revolutionair model vormen.

Tijdens de lezing getiteld Renewing the Value of Wool and Plant-Based Colour neemt Jongstra je mee op een reis door de wereld van duurzame mode waarin de waarde van hoogwaardige biodynamische vezels als biodynamisch katoen en  wol van o.a. Drentse heideschapen een hoofdrol spelen. Elk kledingstuk in de LOADS Collection vertelt een verhaal over vakmanschap en ecologisch bewustzijn. Jongstra deelt haar kennis en inzichten over het gebruik van plantenkleurstoffen die afkomstig zijn van kleinschalige, biodynamische boerderijen in Nederland en Spanje.

De lezing werpt licht op Jongstra's artistieke praktijk en de samenwerkende internationale gemeenschap van makers, ontwerpers, boeren en ambachtslieden die haar visie delen. Ze benadrukt ook het belang van het gebruik van een waardevol ecologisch materiaal: wol, dat als afvalproduct wordt gezien maar juist het tegengif is voor de destructieve en vervuilende fast fashion-industrie. 

Mis deze kans niet om de grenzen van duurzame mode te verkennen en te ontdekken hoe de LOADS Collection een nieuw tijdperk van bewuste en duurzame kleding inluidt.

Praktische informatie

Datum: woensdag 13 september 2023, van 19.30 tot 21.00 uur, inloop vanaf 19.00 uur. Na afloop drankjes en napraten in de foyer.
Locatie: Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam.

Online volgen?

U kunt deze bijeenkomst ook terugkijken via het YouTube-kanaal van de KNAW.

Over de Uit de Kunstlezingen van de Akademie van Kunsten

De Akademie van Kunsten stelt haar podium open voor de leden van de Akademie in de Uit de Kunst-lezingenreeks. In Uit de Kunstlezingen vertellen ze over hun werk en de thema's waarmee zij zich bezighouden. Eerder kwamen aan het woord: Maarten Baas, Gijs Bakker, Jurgen Bey, Liesbeth Bik, Michiel Borstlap, Adriaan Geuze, Francine Houben, Kyteman, Ola Mafaalani, Merlijn Twaalfhoven, Michael Dudok de Wit, Charlotte Mutsaers, Riek Bakker, Ed Spanjaard, Jonas Staal, Hans van Manen, Koert van Mensvoort, Wendelien van Oldenborgh, Patricia Kaersenhout, Piet Gerbrandy, Babs Gons, Jetse Batelaan, Jan Dibbets, Lavinia Meijer, Irma Boom en Anton Corbijn.

Werk van Claudy Jongstra

Fotografie Hee seop Kim. Met Kyuhyun Park, Vincent Rousseau en Ronja de Kleine. (Klik op de afbeelding voor een vergroting.)

(Foto boven Pieter van den Boogert)

 

 

 

 

 

 
Cookie-instellingen