Engagement! - Engagement?

Begin

12-02-2024 om 19:30

Einde

12-02-2024 om 22:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Een reflectie op de rol van de kunstenaar in een naar rechts bewegende maatschappij. Transdisciplinair kunstenaar Neske Beks verbindt met deze bijeenkomst het gedachtegoed van journalist en schrijver Anil Ramdas aan de politieke tijd van nu.

Politiek en de rol van de kunstenaar

Engagement of activisme?

Hebben kunstenaars een plicht de maatschappij te spiegelen? Als het antwoord ja is, wat houdt dat dan in? Als kunstenaars en schrijvers zich engageren, betekent dat dan ook dat de samenleving luistert? Transdisciplinair kunstenaar Neske Beks verbindt met deze bijeenkomst het gedachtegoed van journalist en schrijver Anil Ramdas aan de politieke tijd van nu. 

‘Wat doe je als Wilders aan de macht komt?’, vroeg Anil Ramdas in 2010 aan Karin Amatmoekrim. ‘Als het ooit zover komt dat Wilders minister-president wordt, dan verhuis ik want in zo’n land wil ik niet wonen en schrijven kan ik overal.’, was Amatmoekrims antwoord. Ramdas keek haar peinzend aan en zei: ‘Maar is het niet de taak van de schrijver om juist dan te blijven? Om te proberen het verschil te maken?’

In wat voor land leven we eigenlijk?

Het vertrekpunt van de avond is een lezing van Karin Amatmoekrim rondom haar proefschrift en boek In wat voor land leef ik eigenlijk?, een biografie over het leven van schrijver en journalist Anil Ramdas. Beks nodigt Amatmoekrim uit omdat de genadeloze spiegel die Anil Ramdas de Nederlander voorhield anno 2024 voorspellend blijkt. 

Wat zegt de manier waarop Ramdas werd gelezen en begrepen over Nederland zelf? De manier waarop kunstenaars en publiek zich engageren met de wereld is veranderd in de afgelopen decennia. Vraagt deze tijd voor een ander narratief, om meer dialoog en overdracht van kennis? Is kunst meer dan ooit een middel voor verzet of enkel voor reflectie? Deze en andere vragen zijn leidend in het gesprek op 12 februari.

Praktische informatie 

12 februari 2024 
19.30 – 21.00 uur | Aansluitend een borrel tot 22.00 uur 

Locatie: Het Trippenhuis, Amsterdam 
Taal: Nederlands 

Aanmelden 

Programma

De avond zal worden geleid door Neske Beks. Na de lezing van Karin Amatmoekrim volgt een interview, vervolgens wordt het publiek uitgenodigd te reflecteren.  

Sprekers 

Neske Beks is transdisciplinair kunstenaar en werkt onder andere als filmmaker, schrijver en healer. 
Charl Landvreugd is beeldend kunstenaar, schrijver en als Hoofd Onderzoek & Curatorial Practice verbonden aan het Stedelijk Museum in Amsterdam. 
Karin Amatmoekrim is schrijver en promoveerde in 2023 aan de Universiteit Leiden op het werk van Anil Ramdas. 
Jonas Staal is beeldend kunstenaar en behandelt in zijn werk de relatie tussen kunst, democratie en propaganda.

Film

Wilt u voorafgaand aan deze avond meer weten over Anil Ramdas en kennismaken met zijn gedachtegoed en oeuvre? Kijk tip: de documentaire Anil Ramdas – Nooit meer thuis (2019, Paul Cohen, Het Uur van de Wolf, NTR). 


Vragen 

Heb je vragen over deze bijeenkomst of wil je meer weten over de toegankelijkheid van het gebouw? Dan kun je terecht bij Devika Arjun, beleidsmedewerker Akademie van Kunsten: devika.arjun@knaw.nl 


Header beeld: Jonas Staal, Wees Vrij! Of Anders... (Amsterdam, 5 mei 2010). Foto: Lotte Stekelenburg.

Cookie-instellingen