Uit de kunstlezing Moniek Merkx

Jan van Herwijnen 02-10-2023 1891 keer bekeken 0 reacties

Begin

06-11-2023 om 19:30

Einde

06-11-2023 om 21:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Theatermaker Moniek Merkx spreekt over theatermaken voor jong publiek: wat is ze de afgelopen jaren allemaal tegengekomen op dit vlak, welke lessen heeft ze geleerd?

Terugkijken

Kijk de bijeenkomst terug via het YouTubekanaal.

 

Tijdens deze avond zal het interview worden verzorgd door auteur Jowi Schmitz, samen gaan ze in op theaterbeleid en educatie. Ook is er een performance van danser Art Srisayam, met we ze samenwerkte bij producties voor Maas Theater en Dans. 

Maken voor jong publiek

Merkx: "Soms is theatermaken voor jong publiek een vrijplaats. In een relatieve onzichtbaarheid kan je er met stijlen en genres experimenteren. Geen strenge ogen van serieuze kunstkritiek, geen publiek met kennis van een of andere traditie en dus kan je gewoon focussen op ‘spelen’: associërend, waarachtig en open."

"Soms ook is theatermaken voor jong publiek een kwelling: veel van wat er mis gaat in onze samenleving komen wij tegen in onze theaterzaal. Om te beginnen omdat beleidsmakers vinden dat wij maatschappelijke problemen op moet lossen: we moeten het hebben over pesten, misbruik of discriminatie. We moeten kinderen over kunst leren, maar we moeten ook fatsoenlijk blijven, beschermend naar de kwetsbare kinderzielen. Als het over kinderen gaat, heeft iedereen wel iets te vinden."

Over Moniek Merkx

Moniek Merkx was van 2003 tot 2021 medeoprichter en artistiek directeur van Maas Theater en Dans en van Theatergroep Max.

Ze is als regisseur, schrijver en dramaturg al bijna 35 jaar werkzaam in het Nederlandse theater. Dat doet ze in het professionele jeugdtheater, maar ook in de voorhoede van de mime en het fysieke theater voor volwassenen. Ze schreef Moderne dans in ontwikkkeling ( heruitgave 2023 Dansbibliotheek) en tientallen theaterteksten. Daarnaast begeleidt ze al jaren jong talent.

Haar werk is associatief, beeldend en muzikaal. Voor haar werk ontving Merkx in Nederland meerdere jeugdtheaterprijzen (Hans Snoek Prijs, 1000Watt Prijs, Gouden/Zilveren Krekels, Podiumkids Prijs) en de VSCD Mimeprijs. In de Verenigde Staten won ze de Tony Award, samen met The Children’s Theatre Company in Minneapolis.

Onlangs ontving zij een Zilveren Krekel in de categorie meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie voor LoveXL (14+) uit handen van de VSCD-Jeugdtheaterjury en sloot zij haar carrière als medeoprichter en artistiek directeur van Maas theater en dans af met een feestelijke overzichtsvoorstelling.

Praktische informatie

Datum: maandag 6 november 2023
Tijd: 19.30 tot 21.00 uur.
Inloop vanaf 19.00 uur, na afloop drankjes en napraten in de foyer.
Locatie: Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam.

Aanmelden: toegang is gratis, maar meld u vooraf aan via onderstaande aanmeldlink.

Aanmelden

Over de Uit de Kunstlezingen 

De Akademie van Kunsten stelt haar podium open voor de leden van de Akademie in de Uit de Kunst-lezingenreeks. In Uit de Kunstlezingen vertellen ze over hun werk en de thema's waarmee zij zich bezighouden. Eerder kwamen aan het woord: Maarten Baas, Gijs Bakker, Jurgen Bey, Liesbeth Bik, Michiel Borstlap, Adriaan Geuze, Francine Houben, Kyteman, Ola Mafaalani, Merlijn Twaalfhoven, Michael Dudok de Wit, Charlotte Mutsaers, Riek Bakker, Ed Spanjaard, Jonas Staal, Hans van Manen, Koert van Mensvoort, Wendelien van Oldenborgh, Patricia Kaersenhout, Piet Gerbrandy, Babs Gons, Jetse Batelaan, Jan Dibbets, Lavinia Meijer, Irma Boom en Anton Corbijn.

Beeld van voorstelling Maas speelt Maas, foto: Kamerich en Budwilowitz.
Portretfoto door Nienke Maat.

Cookie-instellingen