Inauguratie nieuwe leden Akademie van Kunsten 2021

14-07-2021

Begin

26-08-2021 om 16:00

Einde

26-08-2021 om 17:30

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

KNAW, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam

Op donderdag 26 augustus 2021 installeert de Akademie van Kunsten haar zes nieuwe leden tijdens een feestelijke bijeenkomst met als thema 'De waarde van de vrijheid van de kunsten'.

De moderator is componist, dichter en onderzoeker Micha Hamel. Het Calefax Reed Quintet van Raaf Hekkema verzorgt de muziek. 

AANMELDEN

Je bent van harte welkom. Meld je aan via dit aanmeldformulier.

NIEUWE LEDEN

De nieuwe leden 2021 zijn:

Lotte de Beer - Regisseur

Regisseur Lotte de Beer geldt als een van de meest gewilde en vernieuwende operaregisseurs van haar generatie. Voor jonge mensen die het opera- en muziektheatervak in willen, is zij een  inspirerend voorbeeld. De Beer studeerde regie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.  Ze ontving de Ton Lutz Award voor meest getalenteerde regisseur en won in 2015 de International Opera Award in de categorie 'Nieuwkomer'. Recente producties zijn van De Beer zijn onder andere: Il Trittico bij de Bayerische Staatsoper, Aida bij de Opera National de Paris, Nozze di Figaro bij Festival Aix en Provence en verschillende producties bij de Nationale Opera in Amsterdam.  Vanaf september 2022 is zij directeur van de Wiener Volksoper in Wenen.

Foto: David Payr, Volksoper Wien

Patricia Kaersenhout - Beeldend kunstenares

Beeldend kunstenaar Patricia Kaersenhout neemt een prominente positie in in het culturele en publieke debat. Haar interdisciplinaire werk stelt vragen aan de orde over vrouwengeschiedenis en seksualiteit, racisme en de geschiedenis van de trans-Atlantische  slavernij, en de invloed van slavernij op het heden. Als een van de meest invloedrijke geëngageerde kunstenaars in en buiten Nederland. zorgt Kaersenhout voor een onbetwistbare meerwaarde van de Akademie van Kunsten.

Foto: Aatjan Renders

Moniek Merkx - Regisseur, schrijver en dramaturg

Moniek Merkx regisseerde bijna honderd voorstellingen. Ze begeleidt al jaren jong talent, vooral in het professionele jeugdtheater. Merkx was artistiek directeur van het Maas theater en dans in Rotterdam. Nu is zij hier werkzaam als regisseur en coach.  Voor haar werk ontving ze in Nederland de Hans Snoek Prijs, 1000Watt Prijs, Gouden/Zilveren Krekels, Podiumkids Prijs voor jeugdtheater en de VSCD Mimeprijs. In de VS won ze samen met The Children’s Theatre Company in Minneapolis de Tony Award.

Foto: Fred Ernst 

Jolanda Spoel – Actrice, regisseur, artistiek leider

Door haar werk met jonge makers, de hiphopcultuur en haar brede perspectief op kunst is Jolanda Spoel een mooie aanvulling voor de Akademie van Kunsten. Als actrice speelde ze onder meer bij de Rotterdamse gezelschappen Het Waterhuis en Bonheur. Ook was zij jarenlang artistiek leider van het jongerentheatergezelschap Rotterdams Lef. Daar maakte ze onder andere de spraakmakende voorstellingen Kwaad Bloed (2006) en Brandgrens (2007). Jolanda Spoel heeft zich bewezen als maker en pionier op het gebied van talentontwikkeling voor jonge podiumkunstenaars. Dit deed ze onder andere als medeoprichter van Maas theater en dans. Ze verbindt traditionele kunstvormen met uitingsvormen van jonge mensen en mensen met een bi-culturele achtergrond. Een mooi voorbeeld hiervan was de samenwerking tussen Maas theater en dans en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Sinds vorig jaar is Jolanda Spoel algemeen directeur van het Bijlmer Parktheater.

Foto: Fred Ernst 

Michael Tedja - Schrijver, dichter, schilder en curator    

Michael Tedja is een toonaangevende Nederlandse schilder en schrijver die sinds 25 jaar zijn stempel op de Nederlandse kunstsector heeft gedrukt met zijn schilderijen en installaties. Zijn grenzeloze artistieke output en uitzonderlijke capaciteit voor het ontwikkelen van nieuwe conceptuele denkmodellen maken hem tot een eigenzinnig kunstenaar.  Zijn werk is nationaal en internationaal erkend en getoond, in onder andere het Stedelijk Museum Amsterdam en het Cobra Museum in Amstelveen, en in diverse gezaghebbende galeries in de Verenigde Staten. Een aantal van zijn boeken werd in het Engels vertaald door het prestigieuze Sternberg Press. Tedja is ook verbonden aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. In die hoedanigheid is betrokken bij het werk van vele jonge kunstenaars.

Foto: Cees Wouda 

Merlijn Twaalfhoven - Componist

De composities van Merlijn Twaalfhoven zijn uitgevoerd door nationale en internationale orkesten. Hij werkte met onder andere het Kronos Quartet, Holland Festival en het Tokyo Symphony Orchestra en initieerde festivals en samenwerkingsprojecten in onder meer Syrië, Jordanië, Palestina, Brazilië en de VS. Hierbij zocht hij naar manieren om bestaande grenzen tussen genres en stijlen, maar ook tussen bevolkingsgroepen en culturen te doorbreken, en nieuwe verbindingen te leggen. Na talloze muziek- en theaterprojecten in steden, wijken, conflictgebieden, vluchtelingenkampen en de natuur, ziet Twaalfhoven zichzelf als creatief onderzoeker van complexe maatschappelijke problemen. In zijn boek Het is aan ons laat hij zien hoe elk van ons de mindset van een kunstenaar kan activeren en daarmee een rol van betekenis kan spelen bij het aanpakken van grote en kleine wereldproblemen. Twaalfhoven ontving in 2011 een UNESCO-award als ‘Young Artist for intercultural dialogue between the Arab and Western worlds’ en werd genomineerd voor de Amsterdam Prijs voor de Kunst.

DE WAARDE VAN DE VRIJHEID VAN DE KUNSTEN

Voor de Akademie van Kunsten staat de waarde van de vrijheid van de kunsten centraal. Kunst draagt bij aan ons vermogen om andere voorstellingen van de wereld te maken. Ze geeft in woord, beeld en daad gestalte aan de waarden die ten grondslag liggen aan een open en kritische samenleving. Iedere maker doet dat op zijn/haar/hun eigen wijze.

In zes 'Odes' aan en korte interviews met de nieuwe leden leren we tijdens de inauguratie hoe ieder nieuw lid de vrije kunsten vormgeeft in zijn/haar werk. U bent van harte welkom, daarbij aanwezig te zijn.

CORONATOEGANGSBEWIJS

Bij deze bijeenkomst vragen wij om een coronatoegangsbewijs. Dit betekent dat u met een persoonlijke QR-code aantoont dat u volledig gevaccineerd bent, minder dan 6 maanden geleden hersteld bent van corona of over een negatieve testuitslag van minder dan 24 uur voor de bijeenkomst beschikt. Wij accepteren de CoronaCheck-app of een papieren bewijs. Meer informatie over de app en/of mogelijkheid om een papieren bewijs aan te maken vindt u hier of neem contact op met het KNAW Congresbureau via congresbureau@knaw.nl.

Cookie-instellingen