Het grote uitsterven

17-09-2021

Begin

14-11-2021 om 15:00

Einde

14-11-2021 om 17:30

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Dier- en plantensoorten verdwijnen in een ongekend tempo. Met de klimaatcrisis is dit massale uitsterven het meest dramatische fenomeen van deze tijd, en niet alleen omdat ecosystemen in elkaar dreigen te klappen en ook wij, mensen, in ons voortbestaan bedreigd zouden kunnen worden.

Wat verliezen we als soorten er niet meer zijn? Valt het uitsterven van soorten ├╝berhaupt wel te begrijpen? En dragen we verantwoordelijk voor hun voortbestaan of zijn er ook andere posities denkbaar?

Literair tijdschrift De Gids en de Akademie van Kunsten organiseren een middag over uitsterven waarin deze vragen op indringende wijze aan de orde worden gesteld. Behalve een lezing van de Duitse schrijfster Judith Schalansky, naar eigen zeggen 'expert in het uitsterven', zijn er voordrachten van auteurs H.M. van den Brink, Moya de Feyter, Maarten Inghels, Michael Tedja (teven Akademielid), Wytske Versteeg, en trekvogelecoloog en KNAW-lid Theunis Piersma. Daarnaast worden videowerken van de kunstenaars Charlotte Dumas (met gezongen tekst van dichter en Akademielid Maria Barnas) en Minne Kersten getoond.

Praktische informatie

Voertaal: Engels (Schalansky) en Nederlands

14 november 2021 om 15.00 in De Brakke Grond in Amsterdam

Ticketverkoop via de website van De Brakke Grond

Nadere info: redactie@degids.nl

 

De middag over uitsterven wordt mede ondersteund door het Nederlands Letterenfonds, Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond, het Goethe Instituut, het Industriegebouw en Stichting Hartwig Foundation.

Cookie-instellingen