Uit de Kunstlezing met Michaël Dudok de Wit - Over inzichten in de ervaring van creativiteit

22-04-2022

Begin

19-05-2022 om 19:30

Einde

19-05-2022 om 20:30

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam

In de Uit de Kunstlezingen vertellen leden over hun werk. Op donderdag 19 mei is animator, filmregisseur en illustrator Michaël Dudok de Wit te gast bij de Akademie van Kunsten in het Trippenhuis in Amsterdam.

Creativiteit is een heel vertrouwd concept en we zien manifestaties ervan in kunstwerken, in talloze beroepen en in alledaagse activiteiten, maar ondertussen blijft de ongrijpbare, mysterieuze natuur van creativiteit Michaël Dudok de Wit boeien. Na vele jaren intensief gewerkt te hebben aan creatieve projecten, vooral in het domein van artistieke animatiefilms, is hij tot een aantal inzichten gekomen die gebaseerd zijn op zijn ervaringen en observaties van zijn medewerkers.

Een selectie van deze inzichten deelt hij tijdens deze Uit de Kunstlezing met het publiek. Daarbij gaat hij in op onder meer de relatie tussen creativiteit en het menselijk lichaam, gericht denken versus holistisch denken, één van onze grootste struikelblokken in het gebruik van creativiteit, ritme, de dynamiek tussen het vertrouwde en het onbekende, onze verschillende gewaarwordingen van tijd en de verschillende lagen van het onbewuste.

Het publiek wordt uitgenodigd tijdens de lezing vragen te stellen.

Over Michaël Dudok de Wit

Michaël Dudok de Wit is vooral bekend van zijn animatiefilms. De recentste, The Red Turtle, was een succes in de bioscopen en werd genomineerd voor een Oscar. Eerder, in 1994, was zijn korte animatie The Monk and the Fish, ook al genomineerd voor een Oscar. In 2000 ontving hij voor Father and Daughter/Vader en dochter daadwerkelijk een Oscar. Die film kreeg ook een BAFTA Award van de British Academy of Film and Television Arts, de Grand Prix op het filmfestival in Annecy en tientallen andere prijzen.
Michaël Dudok de Wit illustreert ook kinderboeken. Zo verscheen in 2002 zijn succesvolle film Vader en dochter in boekvorm. Daarnaast geeft Dudok de Wit masterclasses in animatie op kunstacademies en filmfestivals in verschillende landen.

Aanmelden

Aanmelden

 

Praktische informatie

Datum: donderdag 19 mei 2022 van 19.30 tot 20.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur
Locatie: Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Nadere informatie: annelies.ten.have@knaw.nl

Afbeelding filmbeeld Father and Daughter copyright © 2000 - CinéTé Filmproductie bv / the Netherlands and Cloudrunner Ltd / United Kingdom

Cookie-instellingen