Uit de Kunst: Jetse Batelaan

21-11-2022

Begin

21-12-2022 om 19:30

Einde

21-12-2022 om 21:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Jetse Batelaan maakt ontregelend en grensverleggend theater voor kinderen en pubers. Aan de hand van beeldfragmenten neemt hij ons mee in zijn ontwikkeling: van zijn aanvankelijke ongemak met drama en conflict tot de waarde van paniek in de kunstbeleving van kinderen.

In de Uit de Kunst-lezing van 21 december vertelt Jetse Batelaan, jeugdtheaterregisseur, aan de hand van beeldfragmenten over zijn ontwikkeling als maker en zijn werk bij Theater Artemis. Daar maakt hij ontregelend en grensverleggend theater voor kinderen, pubers en iedereen die dan nog overblijft. In zijn lezing vertelt hij meer over zijn aanvankelijke ongemak met drama en conflict, de inspirerende subversieve kracht van een jong publiek en de waarde van paniek in de kunstbeleving van kinderen. Zowel zijn voorstellingen als ook de kunstprojecten van Theater Artemis komen in deze lezing aan bod.

Praktische informatie

Datum: woensdag 21 december 2022 van 19.30 tot 21.00 uur, inloop vanaf 19.00 uur. 
Locatie: Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam

Terugkijken op YouTube

Dit programma is terug te kijken via YouTube.

Over Jetse Batelaan

Jetse Batelaan (1978) is sinds 2013 artistiek leider van Theater Artemis. Hij bouwde een opzienbarend oeuvre van voorstellingen op met tot de verbeelding sprekende titels als 'Pas als zaagsel krijgt een boom applaus', 'Voorstelling waarin hopelijk niets gebeurt' of 'Een cowboy met zijn handen hoog juicht waarschijnlijk niet'. Zijn voorstellingen hebben doorgaans een filosofische en absurd komische laag, die zowel volwassenen als een jong publiek aanspreekt.

Podiumbeeld van de tentoonstelling Het eind van het begin van het einde
De voorstelling 'Het eind van het begin van het einde' (foto: Kurt van der Elst)

Jetse studeerde in 2003 af aan de regieopleiding van de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam. Hij ging aan de slag bij het gasthuis Theater in Amsterdam en zijn eerste jeugdtheatervoorstelling maakte hij bij Theatergroep MAX. Van 2009 tot en met 2012 was Jetse als regisseur verbonden aan het Ro Theater. Ook internationaal maakte Jetse furore. Hij presenteerde zijn voorstellingen op het New Island Festival (New York), Parc de la Villette (Parijs) en de Wiener Festwochen (Wenen). Voor zijn werk ontving Jetse verschillende prijzen, zoals de Zilveren Leeuw op de BiĆ«nnale van VenetiĆ« in 2019 en de ITI-award in 2020. Sinds mei 2022 is Jetse Batelaan lid van de Akademie van Kunsten.

Over Uit de Kunst

In deze reeks vertellen leden van de Akademie van Kunsten over hun werk en de thema's waarmee zij zich bezighouden. Eerder kwam aan het woord: Maarten Baas, Gijs Bakker, Jurgen Bey, Liesbeth Bik, Michiel Borstlap, Adriaan Geuze, Francine Houben, Kyteman, Ola Mafaalani, Merlijn Twaalfhoven, Michael Dudok de Wit, Charlotte Mutsaers, Riek Bakker, Ed Spanjaard, Jonas Staal, Hans van Manen, Koert van Mensvoort, Wendelien van Oldenborgh, Patricia Kaersenhout en Piet Gerbrandy.

Cookie-instellingen