H2O, man as a walking ecosystem, and the role of water in its conservation

23-11-2022

Begin

12-12-2022 om 19:30

Einde

12-12-2022 om 21:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

WaterSchool Cabinet of Curiosty vormt elke maand het decor voor een rondetafelgesprek met wetenschappers. Tijdens dit eerste gesprek staat de mens als wandelend ecosysteem centraal, en de rol van water in het behoud daarvan. Met Philipp Kolmann en Billie van Katwijk.

Op 12 december vindt het eerste rondetafelgesprek plaats, met als titel: 'H2O, man as a walking ecosystem, and the role of water in its conservation'.

Het gesprek spitst zich toe op hygiëne, micro-organismen en de waterhuishouding op persoonlijke en industriële schaal waarbij ingegaan wordt op vragen als: wat zijn de microben die zich op en in het lichaam bevinden, en hoe zouden die behouden en ingezet kunnen worden voor hygiëne en de productie van voedsel? En hoe kunnen afvalstromen van de rioolwaterzuiveringsinstallaties gebruikt worden om “nieuwe” materialen te maken?

Startpunt voor het gesprek vormt het werk van Philipp Kolmann en Billie van Katwijk. Van beide kunstenaars/ontwerpers is in de tentoonstelling in het Trippenhuis werk te zien. Van Kolmann is dit zijn Architecture for Microbes: hierin onderzoekt hij manieren om op een vreedzame manier om te gaan met micro-organismen in een huiselijke omgeving. Van Billie van Katwijk is dit haar project 'Mudernism', een reeks objecten van keramiek, geglazuurd met kaumera, het materiaal dat achterblijft in de Nederlandse waterzuiveringsinstallaties. 
 

Philipp Kolmann zit gehurkt in het landschap en ruikt aan een witte kaasachtige substantie
Philipp Kolmann

Inleiders

  • Philipp Kolmannkunstenaar/ontwerper, richt zich in zijn werk op het provoceren en inzetten voor verandering door het maken van individuele en unieke stukken die nieuwe handelingen en gewoontes introduceren om zo de gedachten over microben te veranderen.
  • Billie van Katwijk, kunstenaar/ontwerper probeert toepassingen te vinden die op industriële schaal geproduceerd kunnen worden. 
  • Jurgen Bey, kunstenaar/ontwerper, lid van de Akademie van Kunsten en oprichter Studio Makkink & Bey.
  • Moderator Daan Veerman is ontwerper en onderzoeker op het snijvlak van nieuwe technologie en maatschappij.
Billie van Katwijk
Billie van Katwijk

Praktische informatie

Dit gesprek is in het Engels en vindt plaats in het Trippenhuis. Per rondetafelgesprek is plaats voor maximaal 15 deelnemers. Deelname staat open voor leden van de KNAW, De Jonge Akademie en de Akademie van Kunsten. Zij kunnen zich aanmelden via een e-mail aan annelies.ten.have@knaw.nl. Vermeld hierbij duidelijk de datum van het rondetafelgesprek waaraan u wilt deelnemen. Ook andere specialisten die een bijdrage willen leveren aan het gesprek, kunnen een mail sturen met een verzoek tot deelname.

Voorafgaand aan het gesprek kunt u de tentoonstelling onder begeleiding bezoeken. Meld u zich aan voor een van de rondleidingen


Meer informatie over WaterSchool Cabinet of Curiosities en de andere rondetafelgesprekken.

 

Cookie-instellingen