Pierre Audi

Foto: Erwin Olaf

Voor Nederland en Amsterdam in het bijzonder heeft opera- en theaterregisseur Pierre Audi (1957) een rol van betekenis gehad.

Hij heeft als artistiek leider van De Nationale Opera de opera in ons land nieuw leven ingeblazen en internationaal toonaangevend gemaakt. Daarnaast heeft hij een internationale carrière als operaregisseur opgebouwd.

De van oorsprong Frans-Libanese Audi studeerde geschiedenis in Oxford en richtte op jonge leeftijd in de Londense wijk Islington zijn eigen theater op, het Almeida Theater. In 1988 werd hij als artistiek leider van De Nationale Opera naar Amsterdam gehaald. Hij vestigde zijn reputatie met een Monteverdi-cyclus, en hij regisseerde een zeer spraakmakende Ring, die voor het eerst in Nederland was te zien en te horen. Audi heeft zich met overtuiging ingezet voor de meer eigentijdse opera en zocht voor zijn producties samenwerking met kunstenaars als Kounellis, Baselitz en Kapoor. Van 2005 tot vorig jaar was Audi ook artistiek directeur van het Holland Festival, waar hij experimentele en avontuurlijke programma’s samenstelde waarin alle disciplines vertegenwoordigd werden.

Pierre Audi ontving in Nederland en daarbuiten tal van prijzen, waaronder een onderscheiding in het Legion d’Honneur. Hij was de eerste winnaar van de Johannes Vermeer Prijs die sinds 2009 jaarlijks wordt uitgereikt.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen