Erik en Ronald Rietveld

RAAAF bundelt de krachten van beeldende kunst, experimentele architectuur en academische filosofie. De locatie-specifieke kunstwerken van Prix de Rome-laureaat Ronald Rietveld (1972) en VICI-laureaat Erik Rietveld (1969) zijn internationaal onderscheiden.

“Onze ruimtelijke interventies snijden dwars door heden en verleden op zoek naar nieuwe betekenis in de toekomst. Deze interventies nodigen uit tot reflectie en bevragen praktijken, conventies en gewoonten die mensen als vanzelfsprekend ervaren. Veel van onze werken articuleren de leegte, en scheppen ruimte voor reflectie door dingen weg te halen. In een wereld vol met spullen en beelden is een 'poëzie van de leegte' cruciaal”, aldus RAAAF.

Een sprekend voorbeeld hiervan is het doorzagen van de ogenschijnlijk onverwoestbare 'Bunker 599' (2010), dat het monumentenbeleid van Nederland en UNESCO op onorthodoxe wijze ter discussie stelt. Paradoxaal genoeg werd dit gemeentelijk monument na het doorzagen tot rijksmonument verklaard en kwam het op de UNESCO-werelderfgoedlijst als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Rietveld en Rietveld hebben ruime ervaring als docenten aan academies voor beeldende kunsten en aan wetenschappelijke instituten als Harvard en UC Berkeley. Zij wonnen internationale prijzen, publiceren in internationale vakbladen en hebben verschillende jonge talenten in de beeldende kunst, architectuur en filosofie binnen hun eigen praktijk opgeleid.

www.raaaf.nl

Afbeeldingen

Cookie-instellingen