Anne Vegter

Foto: Jacqueline van der Kort

Anne Vegter (Delfzijl,1958) begon haar carrière als auteur van kinderboeken en sprookjes. In 1991 verscheen haar eerste dichtbundel Het Veerde.

n 1994 debuteerde ze als prozaschrijver voor volwassenen met de erotische verhalenbundel Ongekuiste versies. In al haar werk zet Vegter een veerkrachtige stijl in, die enerzijds surrealistisch, anderzijds verontrustend en raadselachtig kan worden genoemd. In januari 2013 werd ze de eerste vrouwelijke Dichter des Vaderlands. Samenwerking met de Syrische dichter-migrant Gayath Almadhoun leidde tot apocalyptische oor-logspoëzie: Ik hier jij daar.

Haar functie als Dichter des Vaderlands (tot 2017) gebruikte ze om de vrijheid van denken en verbeeldingskracht op de kaart te houden en om gedichten in breder verband in te zetten, bruikbaar te maken voor de samenleving. Ze staat op de barricade voor het nut van het nutteloze en ze zou graag zien dat poëzieles verplicht onderdeel wordt van elk middelbare school curriculum.

Vegter staat als dichter midden in de samenleving, ze is docent, zit in jury’s en laat van zich horen in de media. De poëzie bracht haar in Zuid-Afrika, Argentinië en China. In 2008 en 2011 werden haar dichtbundels Spamfighter en Eiland berg gletsjer genomineerd voor de VSB-Poëzieprijs. Vegter werd onderscheiden met de Libris Woutertje Pieterseprijs, de Anna Blamanprijs, de Taalunietoneelschrijfprijs, de VSB-publieksprijs en de Awaterpoëzieprijs.

Website Anne Vegter

Afbeeldingen

Cookie-instellingen