Lidmaatschap van de Akademie van Kunsten

Gijs Bakker, City bench for Annie Brouwerplantsoen. Fotograaf: Robert Jan Stokman

De Akademie van Kunsten kiest jaarlijks nieuwe leden op basis van aantoonbare artistieke prestaties. Leden van de Akademie van Kunsten zijn nieuwsgierige en ge├źngageerde makers.

De Akademie is het forum voor debat over het belang van kunst in de samenleving. Zij heeft tot doel: het vertolken van de stem van de kunsten in de Nederlandse samenleving en het bevorderen van de interactie tussen wetenschap en kunst.

Het lidmaatschap van de Akademie van Kunsten is voor het leven. In 2024 zijn er 86 kunstenaars lid uit de hele breedte van de kunsten en ieder jaar worden nieuwe leden gekozen op basis van nominaties.

NOMINATIES 2025

Wie komen in aanmerking? 

De nominatie voor nieuwe leden is geopend. Er kunnen kunstenaars worden voorgedragen die voldoen aan de volgende criteria:  

  • Artistiek onderscheidend, zoals prijzen en internationale erkenning. 
  • Inspirerend voor jonge kunstenaars. 
  • Brede belangstelling voor andere kunstdisciplines, maatschappelijke vraagstukken en wetenschap. 
  • Bereidheid om taken op zich te nemen die bijdragen aan het verwezenlijken van de doelstellingen van de Akademie van Kunsten. 

Wie mogen nomineren?

Deze nominatieronde staat voor iedereen open.

Per indiener mogen maximaal 2 kandidaten voorgedragen worden. Zelfnominaties worden niet in behandeling genomen. De voordrachten zijn vertrouwelijk - informeert u dus de kandidaat niet.

Indienen van nominaties

Het indienen van een nominatie gaat door middel van een online nominatieformulier. Beschrijf hierin waarom uw kandidaat goed bij de Akademie van Kunsten past op basis van de hierboven genoemde criteria. 

Nomineren kan tot uiterlijk 15 september 2024, 23:59 uur. 

Nominatieformulier

Vervolgprocedure

De Commissie Nieuwe Leden van de Akademie van Kunsten beoordeelt de nominaties en stelt een shortlist op voor het bestuur van de Akademie van Kunsten en de KNAW. De nieuwe leden worden uiterlijk in februari 2025 bekend gemaakt.

Meer informatie

Voor meer informatie of vragen over het nomineren van nieuwe leden kunt u contact opnemen via avk@knaw.nl

Afbeeldingen

Cookie-instellingen