Neske Beks

Foto: Henk Wildschut

Neske Beks is een interdisciplinair kunstenaar die haar activisme naadloos weet te combineren met haar artistieke kwaliteiten waarmee zij kennis deelt die niet alleen gestoeld is op het dominante narratief.

Zij weet daardoor ruimte te maken voor andere perspectieven. Ze werkt als filmmaker, schrijver en healer.  Neske, die Afrikaanse, Vlaamse en Inheems-Amerikaanse wortels heeft, groeide op in het Vlaamse Mortsel - Oude God.

Ze begon haar opleiding aan de toneel- en kleinkunstopleiding Studio Herman Teirlinck in Antwerpen, en verhuisde naar Amsterdam waar ze de Theateropleiding Selma Susanna afrondde. De eerste jaren van haar carrière werkte ze als performer/maker. In 2002 won ze de Hollandse Nieuwe Toneelschrijfprijs.

Haar interdisciplinariteit komt tot uiting in haar films zoals de 2Doc-documentaire Eigen Volk (2011) over de extreemrechtse stemmen in haar pleeggezin en familie, haar documentaire Mookie (2012) waarmee zij in Italië en Mexico Beste Documentary awards won en Beyond My Walls (2015) over sociale media.  

In 2003 richtte Neske Schrijfwerkplaats Frascati op en in 2014 debuteerde zij met de roman De Kleenex Kronieken. Neske schreef vervolgens het kinderboek Sala en Monk - Ons Samen en de essaybundel Echo over de intersectie van vrouw en Zwart zijn.  In 2018 richtte ze Alphabet Street op, een gilde voor zwarte schrijvers. Daaruit ontstond de Tank een redactie- en denktank voor BIPOC (Black, Indigenous, and people of color) die de brug slaat naar de witte literaire scene.  

De komende tijd focust ze zich meer op de transdisciplinaire combinatie tussen kunst en healing en wetenschap.   In seizoen 2022-2023 wordt Beks de seizoensdenker voor Concertgebouw Brugge.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen