Babs Gons

Foto: Annaleen Louwes

Babs Gons (1971) staat bekend als voortrekker van spoken word-initiatieven. Zo was ze jarenlang artistiek leider van Poetry Circle Nowhere, het landelijk platform voor schrijvende performers. Ook organiseerde ze tien jaar lang een maandelijks podium voor jonge dichters en schrijvers in Paradiso.

In 2019 verscheen Hardop, een door haar samengestelde bundel met het werk van 18 Nederlandse spoken word-dichters. Babs Gons schrijft korte verhalen, artikelen en columns, onder andere als vaste columnist bij het Parool,  en vorig jaar verscheen haar bundel geëngageerde gedichten Doe het toch maar. In februari van dit jaar verscheen haar eerste kinderboek Het Begint Met Een Droom.

Babs staat met haar werk op festivals, literaire programma’s, in musea, debatcentra en bibliotheken. Ze draagt voor op radio en televisie en reisde met haar werk af naar o.a. Zuid-Afrika, Soedan, Curaçao, Suriname en Brazilië. Door de maatschappelijke betrokkenheid en urgentie die uit haar werk spreekt wordt ze regelmatig gevraagd haar werk te presenteren tijdens maatschappelijk initiatieven of gebeurtenissen zoals de Februaristaking en de Herdenking van het Slavernijverleden.

Ze presenteert programma’s waaronder de NK Poetry Slam, de Kindernacht van de Poëzie en sinds 2017 is ze gastvrouw van de muzikaal-literaire show Babs’ Woordsalon, waarmee ze onder andere op Lowlands en Oerol staat. In 2018 won Babs de Black Achievement Award voor Kunst en Cultuur en in de afgelopen jaren werd ze genomineerd voor meerdere prijzen waaronder de Gieskes-Strijbis prijs, De Johnny en recentelijk, de Herman de Coninckprijs. 

Daarnaast was ze jurylid van onder andere de J.M.A. Biesheuvelprijs, de Grote Poëzieprijs, de Annie M.G. Schmidtprijs, Film by the Sea en De Prijs der Nederlandse Letteren.

Bab Gons is in 2021/2022 de Vrije Schrijver van de Vrije Universiteit.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen