Marcel Möring

Schrijver Marcel Möring (1957) debuteerde in 1990 met Mendel. Zijn doorbraak bij het grote publiek kwam in 1994 met de roman Het Grote Verlangen, waarvoor hij de AKO-prijs ontving.

Van Het Grote Verlangen werden 150.000 exemplaren verkocht. De roman verscheen in een groot aantal landen en was een succes in Scandinavië, Duitsland, Japan en Engeland.

Later volgden meer literaire prijzen. Zo ontving hij twee Gouden Uilen voor In Babylon (1997), een literaire thriller over de eeuw van het atoom, de joodse geschiedenis van Europa en de vraag wie wij zijn en waar wij zijn zonder wortels. In Bederf is de weg van alle vlees zijn vier novellen bijeengebracht: Modelvliegen, Nachtzwemmen, Een Vrouw en het titelverhaal.

Voor DIS (2007) ontving hij de Bordewijkprijs. DIS vertelt de geschiedenis van Jakob Noach, een joodse middenstander in Assen die een hele stad naar zijn hand zette, maar geen grip kreeg op het leven. In de lange nacht die voorafgaat aan de jaarlijkse TT-motorraces dwaalt hij door de drinkende en feestende mensenmassa en kijkt terug op zijn leven en de geschiedenis van de stad die hij vormgaf. Met de daaropvolgende romans Louteringsberg (2011) en Eden (2017) vormt DIS een trilogie.

Daarna volgden Amen (2018) en Familiewandeling (2021). In deze laatste roman schrijft Möring voor het eerst over zijn eigen geschiedenis en zijn joodse afkomst.

Het werk van Möring is in meer dan 18 landen verschenen.

Website Marcel Möring 

Beeld: Marcel Möring (foto: Harry Cock)

Afbeeldingen

Cookie-instellingen