Felix de Rooy

Felix de Rooy (1952) is een veelzijdig kunstenaar. Op CuraƧao, in New York en Amsterdam was hij actief in theater, film, beeldende kunst en als tentoonstellingsmaker.

In 1979 ontving De Rooy de CuraƧaose Cola Debrotprijs voor zijn culturele bijdrage. In 1980 vertrok hij met toenmalige partner en medeoprichter van het Cosmic Theater, Norman de Palm, naar New York. Naast tientallen theaterproducties maakte het duo verschillende speelfilms, waarvan Almacita di Desolato en Ava & Gabriel internationaal werden bekroond. Voor Ava & Gabriel kreeg De Rooy een Gouden Kalf.

De Rooy bevraagt de positie van de gekoloniseerde mens en de gevolgen hiervan voor maatschappelijke verhoudingen. Hij speelde een belangrijke rol in de beeldvorming hierover, o.a. als gastcurator bij de tentoonstellingen Wit over Zwart en De erfenis van de slavernij. In zijn beeldende werk verwerkt De Rooy symbolen, culturele tradities en verhalen tot schilderijen, werken op papier, wandkleden, assemblages en collages.

Homo universalis De Rooy bundelde zijn veelzijdige praktijk in de monografie Ego Documenta, die hij in 2012 samen met Barbara Martijn samenstelde. In 2023 is een overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Website Felix de Rooy

Beeld: Felix de Rooy (foto: Cliff San a Jong)

Afbeeldingen

Cookie-instellingen