Roni Haver

Roni Haver (1972) valt als artistiek leider van internationaal dansgezelschap Club Guy & Roni op met eigenzinnig en explosief danstheater dat de actualiteit op de hielen zit.

Roni Haver (Jerusalem, 1972) begon haar carrière als danser in het Bat Sheva Ensemble in Tel Aviv en danste daarna in verschillende gezelschappen bij onder meer Wim Vandekeybus en Itzik Galili.

In 2002 richtte ze samen met Guy Weizman het internationale dansgezelschap Club Guy & Roni in Groningen op, waarvan zij artistiek leider is. Strak uitgevoerde, nauwgezette choreografieën zijn typerend voor haar werk. Zij vraagt uiterste precisie, een hoge energie en diepe concentratie van haar dansers. Daarmee is ze in grote mate verantwoordelijk voor de kenmerkende explosieve energie van de dansers van Club Guy & Roni. De dansers van het gezelschap vormen samen met de acteurs van het Noord Nederlands Toneel een interdisciplinair ensemble, waarmee zij samen voorstellingen maken onder de naam NITE.

Haver en Weizman worden regelmatig als gastchoreograaf uitgenodigd in binnen- en buitenland. Zo waren zij van 2014 tot 2018 choreographer in residence bij TanzMainz/ Staatstheater Mainz.

De prestaties van Haver als danser en chorograaf blijven niet onopgemerkt. Als danser werd ze in 2001 genomineerd voor de Zilveren Theaterdansprijs voor haar rol in Albert and Panja en in 2005 voor de Zwaan beste dansprestatie voor haar rol in Myrrh and Cinnamon. Later ontving ze verschillende nominaties en prijzen voor het werk als chorograaf: de voorstelling Alpha Boys (2011) werd genomineerd voor de Zwaan, L‘Histoire du Soldat won in 2013 de Golden Mask Award in Rusland en in datzelfde jaar kreeg ze voor de voorstelling Midnight Rising de Zwaan voor meest indrukwekkende dansproductie in 2013. 

Website Club Guy & Roni

Beeld: Roni Haver (foto: Martijn Halie)

Afbeeldingen

Cookie-instellingen