Hella Jongerius

Hella Jongerius (1963) is designer, oprichter van Studio Jongeriuslab en maakte iconische ontwerpen zoals de Polder Sofa en de East River Chair voor Vitra.

Hella Jongerius studeerde in 1993 af aan de Design Academy Eindhoven. Ze richtte in datzelfde jaar studio Jongeriuslab op.

Iconische ontwerpen van haar hand zijn de Polder Sofa en de East River Chair voor Vitra. Daarnaast ontwierp ze interieurs voor onder andere de Boeings van KLM en voor het Verenigde Naties hoofdkantoor in New York. In haar veelkleurige ontwerpen werkt ze met verschillende materialen en haar onderzoek naar die elementen – kleuren, materialen en texturen – vernieuwt zich voortdurend.

Jongerius staat bekend om haar onderzoeks gedreven aanpak en haar krachtige werk om vakmanschap en industriële productie te verenigen. Waardoor massaproducten en de vrije objecten het onvoltooide, het voorlopige, en het mogelijke laten zien in de aandacht voor imperfecties, sporen van het maakproces en het onthulde potentieel van materialen en technieken. 

Ze heeft uiteenlopende projecten geïnitieerd, met tentoonstellingen in het Design Museum London (2017), Die Neue Sammlung in de Pinakothek der Moderne in München (2017), het Nationalmuseum in Stockholm (2018), Lafayette Anticipations in Parijs (2019) en Gropius Bau in Berlijn (2021).

Jongerius' werk is te vinden in de permanente collecties van onder andere het MoMA, het Centre Pompidou, het Victoria and Albert Museum, Die Neue Sammlung en Museum Boijmans van Beuningen. 

Meer over Jongeriuslab


Foto: Nick Ballón

Afbeeldingen

Cookie-instellingen