Ilja Leonard Pfeijffer

Ilja Leonard Pfeijffer (1968) is classicus, schrijver en dichter. Gepromoveerd aan de Universiteit Leiden op de archaïsch Griekse dichter Pindarus. Hij schrijft in veel disciplines, waaronder toneel, proza en poëzie.

Classicus

Ilja Leonard Pfeijffer is classicus, schrijver en dichter. Na een studie Klassieke Letteren promoveerde hij in 1996 aan de Universiteit Leiden op een proefschrift over de archaïsch Griekse dichter Pindarus.

Literatuur, poëzie, toneel

In 1998 debuteerde hij met de dichtbundel Van de vierkante man en in 2002 verscheen zijn eerste roman Rupert, een bekentenis. De roman Grand Hotel Europa (2018) bracht hem zijn internationale doorbraak. Daarnaast ontwikkelde hij zich als toneelschrijver voor o.a. Het Nationale Toneel en Toneelgroep Maastricht.

Thematiek en erkenning

Zijn werk wordt gekenmerkt door grote thema's zoals liefde, migratie, massatoerisme en de werkingen van de democratie. Zijn werk is meermaals bekroond. Pfeijffer won onder andere de Libris Literatuurprijs (2014), de Anton Wachterprijs (1999), C. Buddingh’prijs (2002), de VSB Poëzieprijs (2016) en werd meermaals genomineerd voor de AKO Literatuurprijs.  

Website Ilja Leonard Pfeijffer


Foto: Stephan Vanfleteren

Afbeeldingen

Cookie-instellingen