‘Opdat wij niet vergeten voor wie wij het doen’ – Brief van Hans van Houwelingen

18-05-2021

Tijdens het Tweede-Kamerdebat over de kabinetsformatie op 12 mei diende de BoerenBurgerBeweging een motie in voor de oprichting van een kunstwerk voor het Tweede-Kamergebouw. Het eindigde warempel met een motie over kunst.

Nooit wordt er in het parlement inhoudelijk over kunst gesproken, maar nu zou kunst mogelijk een eerste symbolische stap zijn naar een nieuwe bestuurscultuur, aldus de BoerBurgerBeweging. ‘Opdat wij niet vergeten voor wie wij het doen’ moet de slogan worden op een kunstwerk op het voorplein van de Tweede Kamer, dat de politici iedere ochtend als zij naar het werk gaan herinnert aan het respect dat zij voor de gewone mensen horen op te brengen. Indiener van de motie, BBB-kamerlid Caroline van de Plas, die zich duurzaam voor de burger inzet: ‘Zo’n beeld moet natuurlijk geen miljoenenproject worden en dus wouden wij voorstellen om daar maximaal 1000 euro aan uit te geven.’ Geen punt weet het kamerlid, want er zijn armzalige kunstenaars die dat voor dat bedrag doen. En het geld wordt dan bovendien symbolisch aan de samenleving teruggegeven. 
Kunstenaars behoren blijkbaar tot een onderklasse die zelfs geen toegang verdient tot de kaste van de gewone boerenpummel, die de BoerBurgerBeweging niet wil vergeten en voor wie ze het doet. 

- Hans van Houwelingen, beeldend kunstenaar en lid van de Akademie van Kunsten

Afbeeldingen

Cookie-instellingen