Nieuwe Europese Alliantie voor vrijheid van kunst

06-10-2020

De Duitse Akademie der Künste nodigt vertegenwoordigers van Europese kunstacademies en culturele instellingen uit om tijdens een conferentie van 8 tot 10 oktober 2020 in Berlijn de basis te leggen voor een European Alliance of Academies.

Het doel van de alliantie is om op te komen voor de vrijheid van kunst en te reageren op politieke beperkingen. Aanleiding voor de conferentie is het Duitse voorzitterschap van de EU-Raad.

Ook voorzitter van de Akademie van Kunsten Anne Vegter zal aanwezig zijn bij de conferentie. Volgens haar is de oprichting van nieuwe alliantie juist nu van belang: ‘De idee achter de Europese alliantie van academies is dat de vrije beoefening van de kunsten binnen Europa steeds meer onder druk komt te staan. Je hoeft maar naar de politieke regimes in verschillende Midden-Europese landen te kijken, of juist naar die aan de randen van het continent om te beseffen dat de vrijheid der kunsten in het geding is. In Berlijn komen vertegenwoordigers van academies uit haast alle EU-landen bijeen om nieuwe samenwerkingen aan te gaan. We zullen er ook aan een gezamenlijk manifest werken dat een pleidooi houdt voor de vrijheid van kunsten. Een spannend en urgent project.’

Visie op Europa

Voorzitter van Akademie der Künste Jeanine Meerapfel zal op 8 oktober 2020 de conferentie inleiden met een publieke opening. Tijdens de niet-openbare conferentiedagen bespreken vertegenwoordigers van de deelnemende instellingen de vorm en het effect van hun samenwerking. Staatsminister voor Cultuur en Media Monika Grütters,  de Franse kunsthistoricus Bénédicte Savoy en de Oostenrijkse historicus Philipp Ther zullen hun visie op Europa presenteren. Hun lezingen zijn te volgen via livestream.

Op 10 oktober publiceerden de leden van de alliantie het manifest dat toekomstige actiemogelijkheden voor een open en solidair Europa zal schetsen. Bekijk het manifest door het te downloaden onderaan de pagina.

Livestream en informatie: allianceofacademies.eu

Afbeeldingen

Cookie-instellingen