Terugkijken: Huizingalezing 2020 door Maxim Februari over 'Slechte kunst'

Foto: screenshot opname Huizingalezing 2020
17-12-2020

Ons lid Maxim Februari verzorgde op 11 december 2020 de jaarlijkse Huizingalezing van de Universiteit Leiden. Kijk nu zijn lezing over 'Slechte kunst' terug.

Bekijk de video

De video verschijnt als u alle cookies van derden heeft geaccepteerd.

Slechte kunst

We hebben kunstenaars en schrijvers nodig’: het is het nieuwe mantra. We hebben kunstenaars en schrijvers nodig om de post-corona wereld vorm te geven, om de klimaatcrisis op te lossen en het verdelingsvraagstuk, om toekomstscenario’s op te stellen over identiteit en terrorisme. En wat kunnen die kunstenaars en schrijvers dan bijdragen? De kracht van verbeelding, leest de schrijver in zijn mail, als hij weer eens wordt opgetrommeld. Kennelijk gaat iedereen er voetstoots van uit dat kunst en literatuur een heilzame bijdrage komen leveren, dat ze de mensheid in de goede richting sturen. Maar wat is de goede richting? En hoe weten we dat? En heeft de kunst eigenlijk niet iets beters te doen?

Huizingalezing

De naam van de lezing is een eerbetoon aan de historicus en cultuurfilosoof Johan Huizinga (1872-1945). De lezingen hebben - in de geest van Huizinga’s werk - een cultuurhistorisch dan wel een cultuur- of maatschappijkritisch karakter.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen