Wunderkammerproject

25-08-2021
{0} reacties

Het Wunderkammerproject was een samenwerking van de Akademie van Kunsten, Cultuur op Campus, Radboud Universiteit, ArtEZ hogeschool voor de kunsten en InScience voor wetenschap en kunsten in het academisch jaar 2015-2016.

Het doel van het project was om via de Wunderkammer de samenwerking en interactie tussen kunst en wetenschap te stimuleren.

De centrale vraag was: Hoe is de Wunderkammer, waarin de curiositeiten van de wereld vanaf de 16e eeuw werden verzameld en tentoongesteld, van toepassing op de manier waarop kennis tegenwoordig kan worden verkregen?

Het verzamelproces dat de kern vormt van de Wunderkammer kan ook relevant zijn voor de praktijken van hedendaagse wetenschappers en kunstenaars. In het kader van dit gezamenlijke project onderzochten studenten daarom de rol van verbeeldingskracht en nieuwsgierigheid bij het verwerven van kennis en het verbreden van perspectieven.

Een werkgroep bestaande uit studenten uit diverse artistieke en wetenschappelijke vakgebieden organiseerde enkele plenaire (openbare) bijeenkomsten. Het bood een buitengewone gelegenheid voor hen om gerenommeerde kunstenaars en wetenschappers te ontmoeten die als lid aan de KNAW zijn verbonden.

 

Doelstellingen Wunderkammerproject:

  • de dialoog stimuleren tussen de kennisdomeinen kunsten en wetenschappen
  • vragen hoe kennis kan worden verkregen in de huidige tijd
  • mogelijke vormen van kennisorganisatie onderzoeken
  • om serendipiteit, dwalen en verkenning aan te moedigen
  • om een ​​vrije denkruimte te creëren waar disciplines elkaar uitdagen
  • ruimte geven aan het onverwachte

 

Na het Wunderkammerproject bleef de Radboud Universiteit interdisciplinaire programma's ontwikkelen op het snijvlak van wetenschap en kunst.

Beeld Bart Haensel

Onderstaande video verschijnt als u alle cookies van derden heeft geaccepteerd.

Afbeeldingen

Kick off lezing door Claudia Swann - Wunderkammern

Cookie-instellingen