Inge Meijer onderzoekt kamerplanten in musea tijdens residency NIAS

Zwart-wit overzichtsfoto van een expositiezaal in het Stedelijk Museum Amsterdam met drie werken van Piet Mondriaan aan de wanden en in de hoek een grote plant in een plantenbak.1946 P.M. Piet Mondriaan, Herdenkingstentoonstelling, Stedelijk Museum Amsterdam
29-08-2022


NIEUWS

 

Wat speelt er bij de Akademie van Kunsten? Lees hier het laatste nieuws.

 







 







 

 

 

Beeldend kunstenaar Inge Meijer wordt de nieuwe Artist in Residence bij het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS-KNAW). Meijer zal tijdens haar fellowship artistiek onderzoek doen naar de rol van planten in kunsttentoonstellingen tot de jaren 90.

Kunstmusea zoals het Museum of Modern Art (MoMA) in New York en het Stedelijk Museum in Amsterdam toonden ooit kamerplanten als onderdeel van hun tentoonstellingen, een praktijk die inmiddels verdwenen is. Omdat de planten amper aandacht hebben gekregen van kunsthistorici of recensenten, publiceerde Meijer in 2019 “The Plant Collection”, een boek over haar onderzoek naar de planten van het Stedelijk Museum. Als artist-in-residence bij het NIAS zal Meijer haar onderzoek uitbreiden naar het MoMA, waar planten van 1937 tot 1997 te zien waren in de tentoonstellingszalen.

Daarbij speelt de achterliggende vraag over wat deze tentoonstellingsgeschiedenis ons kan vertellen over de relatie tussen kunst en plant, en over de scheiding tussen cultuur en natuur. Beleven we een Rothko anders met een kamerplant ernaast? Wat is de waarde die wordt toegekend aan de kamerplanten, in vergelijking met de kunstwerken? Als beeldend kunstenaar, deels opgegroeid op het platteland, is Meijer geïnteresseerd in deze relatie tussen kunst en natuur. In eerder werk – Tuin Auto - exploreerde ze haar eigen auto als rijdende plantentuin, en in de installatie Wrapped Trees becommentarieert ze de praktijk van projectontwikkelaars om bomen in te pakken zodat vogels er niet in gaan nestelen en hierdoor de kapvergunning vertraging oploopt.

Inge Meijer is Artist in Residence van 1 februari 2023 tot 1 juli 2023 en zal tijdens haar residency werken aan een boek en een interdisciplinair symposium.

Biografie

Inge Meijer staat tussen de planten in een plantenkas
Inge Meijer

Inge Meijer (1986) is beeldend kunstenaar en onderzoekt in haar werk de ongemakkelijke relatie tussen de mens en zijn omgeving. Ze studeerde af aan ArtEZ Academy of Fine Arts and Design in Arnhem en deed residencies in onder andere Colombia, Korea, Duitsland en aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Vorig jaar was haar solotentoonstelling Nothing is Something to been Seen te zien in galerie AKINCI, Amsterdam en in het Australian Centre for Contemporary Art, Melbourne. Momenteel is haar werk te zien in Museum Schiedam, Dordrechts Museum, Museum IJsselstein en in Kunsthalle Wilhelmshaven als onderdeel van de Ostfriesland Biënnale.

NIAS en de Akademie van Kunsten

De Artist-in-Residencebeurs biedt kunstenaars uit alle disciplines de gelegenheid om aan een project te werken in een internationale en interdisciplinaire academische omgeving. De beurs wordt verstrekt door NIAS en de Akademie van Kunsten, die hiermee de interactie tussen kunst en wetenschap willen bevorderen.

Eerdere residents waren onder andere Micha Hamel, Jan Rosseel, Arne Hendriks en Ana María Goméz López. NIAS en Akademie van Kunsten zijn onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Afbeeldingen

Cookie-instellingen