(un)Common Grounds terug te zien via YouTube

19-12-2022

In september organiseerde de Akademie van Kunsten samen met FramerFramed en het Van Abbemuseum het tweedaagse forum (un)Common Grounds. Hierin werd vanuit verschillende perspectieven teruggekeken op documenta fifteen en de reacties die de internationale kunstmanifestatie in Kassel had losgemaakt.

documenta fifteen is een internationale tentoonstelling die om de vijf jaar wordt gehouden in Kassel, Duitsland. Voor de vijftiende editie wilde curator ruangrupa een plek creëren voor kunst buiten de huidige subsidiesystemen en bestaande Europese culturele infrastructuren. Kunst werd teruggebracht naar het dagelijks leven, voor gezamenlijk leren, collectief herinneren en transculturele solidariteit, om daarmee ons ecosysteem verder te ontwikkelen.

Tegen het einde van documenta fifteen organiseerden Framer Framed, de Akademie van Kunsten en het Van Abbemuseum op 23-24 september een tweedaags hybride forum, (un)Common Grounds, over de volgende vier onderwerpen: 

  • Politics of Memory in a Changing State: documenta fifteen, Colonial Legacies and Entangled Histories;
  • On Remembering: Discussing Art’s Place in a Polarised Public Discourse; 
  • (re)Claiming Identities: Shaping and Framing Archives in an Institutional Context; 
  • Other Ways of documenta-ing: Democracy, Inclusion, and Decolonised Models of Art.

Hoewel het forum grotendeels in het verlengde lag van de tentoonstelling, raakten de onderwerpen aan veel bredere thema’s waar mensen en gemeenschappen in de hele wereld mee te maken hebben. Deze thema’s zijn verweven met hedendaagse vormen van racisme, kolonialisme, kapitalisme en patriarchale structuren.

Het forum wilde fungeren als conceptuele ruimte voor reflectie, via debatten die tijdens de tentoonstellingsperiode op gang zijn gebracht, en als platform dat de lumbung-gedachte uitdroeg – om door te gaan met open gesprekken over “hoe we kunnen leren, delen en samenleven met mensen uit verschillende maar onderling verbonden kosmologieën”.

In MetropolisM verscheen een uitgebreid artikel met een verslag van (un)Common Grounds: Reflecting on documenta fifteen: On the threshold of revolution?

Terugkijken via YouTube

Verschillende onderdelen van het programma zijn nu terug te zien via YouTube: 

Dag 1: panels bij FramerFramed

Panel 1: Politics of Memory in a Changing State: documenta fifteen, Colonial Legacies and Entangled Histories

Panel 2: Lost in Translation: Discussing Art’s Place in a Polarised Public Discourse

Dag 2: panels in het Trippenhuis

(un)Common Grounds: Reflecting on documenta 15 werd gezamenlijk georganiseerd door Framer Framed, Akademie van Kunsten en het Van Abbemuseum.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen