Lunchsessies voor leden KNAW, De Jonge Akademie en Akademie van Kunsten

13-04-2023


NIEUWS

 

Wat speelt er bij de Akademie van Kunsten? Lees hier het laatste nieuws.

 







 







 

 

 

Na de Ontbijtsessies met Lavinia Meijer eerder dit jaar volgt vanaf maandag 8 mei een nieuwe serie ontmoetingen tussen leden van de Akademie van Kunsten, De Jonge Akademie en de KNAW. Dit keer tijdens Lunchsessies op 8 mei, 22 mei, 30 mei en 5 juni 2023.

Het initiatief voor de lunchsessies komt van Lavinia Meijer, harpist en lid van de Akademie van Kunsten: 'Het enige wat je hoeft mee te nemen is je eigen nieuwsgierigheid. En openheid om met anderen in gesprek te gaan'. 

Leden van de KNAW, De Jonge Akademie en de Akademie van Kunsten zijn van harte welkom. Vooraf aanmelden is nodig, want er is plek voor maximaal 10 deelnemers. Iedere deelnemer krijgt één minuut voor een korte introductie van hem- of haarzelf. Daarnaast geeft één van de aanwezigen een presentatie van 15 minuten over een project/onderzoek.

Praktische informatie

  • Maandag 8 mei, van 12.00 -13.30 uur, met een presentatie door Marileen Dogterom, president van de KNAW. 
  • Maandag 22 mei, van 12.00 -13.30 uur, met een presentatie door Liesbeth van de Grift, lid van de De Jonge Akademie.
  • Dinsdag 30 mei, van 12.00 - 13.30 uur, met een presentatie door Vicky Kosta, lid van De Jonge Akademie.
  • Maandag 5 juni van 12.00 -13.30 uur, met een presentatie door Fleur Zeldenrust, lid van De Jonge Akademie.

Locatie: Het Trippenhuis (Akademie van Kunsten-kamer), Kloverniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Nadere informatie: annelies.ten.have@knaw.nl

Aanmelden

Vooraf aanmelden is nodig. U kunt hierbij eventuele dieetwensen aangeven.

Aanmeldformulier voor de lunchsessies 
 

Over de sprekers

  • Marileen Dogterom, president KNAW,  is een internationaal gelauwerd onderzoeker. Ze stond gedurende lange tijd aan het hoofd van het Bionanoscience Department van het Kavli Institute of Nanoscience in Delft. Ze is een van de pioniers in het vakgebied biomoleculaire en cellulaire fysica. Haar onderzoek richt zich op het cytoskelet: de microbuisjes die levende cellen hun vorm en mechanische functie geven. Onder meer met een door haar geleid nationaal consortium BaSyC (“Building a Synthetic Cell”) probeert Dogterom de processen van het leven te begrijpen door een kunstmatige cel te bouwen. Ze kreeg voor haar werk onder meer een ERC Synergy Grant, één van de grootste Europese onderzoekssubsidies, en in 2018 de Spinozapremie.
     
  • Liesbeth van de Grift is hoogleraar Internationale Geschiedenis in relatie tot het milieu. Ze is gespecialiseerd in de geschiedenis van politieke representatie in de twintigste eeuw. De overkoepelde vraag waar ze zich me bezighoudt, is hoe de opkomst van natuur en milieu op de politieke agenda ons denken over democratie en de organisatie van inspraak veranderd heeft. Ze richt zich in haar onderzoek op de beleidsterreinen van milieu, consumentenbescherming, landbouw en rurale ontwikkeling en kijkt hoe de relatie tussen overheden, experts, NGO's en burgers zich in de loop van de tijd ontwikkelde. Ze maakt zich hard voor meer geesteswetenschappelijke inbreng in onderzoek naar en discussies over klimaatverandering en duurzaamheid. Met dat doel heeft ze aan de Universiteit Utrecht het Centre for Environmental Humanities opgericht.

  • Vasiliki (Vicky) Kosta is universitair hoofddocent Europees recht aan de Universiteit Leiden. Zij studeerde rechten aan King's College London en behaalde de LLB in 2006 en de LLM in Europees recht met 'Distinction' in 2007. Vervolgens verrichtte ze haar promotieonderzoek aan het Europees Universitair Instituut in Florence over 'Fundamentele rechten in de wetgeving voor de interne markt', en verdedigde ze haar proefschrift in 2013. Van 2009 tot 2011 werkte ze ook als onderzoeksmedewerker aan de Academie voor Europees recht, EUI Florence. In 2011 was Kosta stagiaire bij het Hof van Justitie van de EU en in 2011/2012 liep zij stage bij het EU-Bureau voor de grondrechten. In 2017 was ze Emile Noël Fellow bij het Jean Monnet Center van de New York University (NYU) School of Law en in juli 2021 kreeg ze de Vidi-beurs van de Nederlandse Onderzoeksraad (NWO) voor het project "The EU Fundamental Right to 'Freedom of the Arts and Sciences': Exploring the Limits on the Commercialisation of Academia". Sinds maart 2022 is zij lid van De Jonge Akademie binnen de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

  • Fleur Zeldenrust is computationeel hersenwetenschapper: ze onderzoekt de werking van de hersenen door te kijken naar de berekeningen die de hersenen moeten doen om te kunnen functioneren. Ze maakt hierbij gebruik van wiskundige analyses en computersimulaties en werkt samen met onder andere biologen, psychologen, computerwetenschappers en wis- en natuurkundigen. 

Beeld: een eerdere ontbijtsessie in het Trippenhuis.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen