Mingler Scholarship 2022 voor circusvoorstelling voor baby’s

Foto van de voorstelling met op de voorgrond een ouder met baby.Foto: Jona Harnischmacher

Welke invloed hebben acrobatiek en jongleren op de belevingswereld van baby’s? En hoe zit het met het gevoel voor humor van dit jonge publiek? Dit zijn twee van de onderzoeksvragen die Emilie Weisse en Sabine Hunnius stellen in hun project Be Kind.

Voor dit project dat zowel het gebied van de kunst als de wetenschap beslaat, ontvingen zij het Mingler Scholarship 2022.

Danseres en regisseur Emilie Weisse en directeur van het Baby & Child Research Center van de Radboud Universiteit Sabine Hunnius, gebruiken voor hun project nieuwe inzichten uit de cognitieve ontwikkelingsneurowetenschappen. Op basis van kennis over de perceptuele en cognitieve ontwikkeling van baby’s tussen de zes en achttien maanden maken zij een interactieve voorstelling voor baby's en hun verzorgers.  Hierbij kijken zij ook naar de voorkeuren en het gevoel voor humor van hun jonge publiek. 

Bekijk de trailer van de voorstelling Be Kind die het resultaat was van dit traject:
(De video verschijnt als u alle cookies van derden heeft geaccepteerd.)

Over Emilie Weisse

Foto van Emilie Weisse, door Emilie Weisse.

Emilie Weisse studeerde aan de balletacademie van Rosella Hightower in Cannes en danste in verschillende gezelschappen onder meer werk van Balanchine, Brumachon en Preljocaj. Via haar echtgenoot, de Nederlandse jongleur Menno van Dyke, kwam ze in aanraking met de circuswereld. Samen ontwikkelden ze de act Juggling Tango waarin jongleren en dans samensmelten. Sindsdien treden ze overal ter wereld op.

Portret van Sabine HunniusOver Sabine Hunnius

Sabine Hunnius is directeur van het Baby Research Center en hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zij studeerde psychologie in Berlijn en promoveerde in 2005 op een onderzoek naar visuele waarneming bij baby’s. Haar huidige onderzoek richt zich voornamelijk op de vroege (sociaal)cognitieve ontwikkeling. Samen met Michiel van Elk schreef zij het populairwetenschappelijke boek “Het babybrein: Wat iedereen moet weten over de hersenontwikkeling van baby’s”. 

Het Mingler Scholarship

Het Mingler Scholarship wordt toegekend door de Akademie van Kunsten in samenwerking met De Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. De financiële ondersteuning komt van de Stichting Niemeijer Fonds. Het doel van de beurs is beginnende samenwerkingen op het snijvlak van kunst en wetenschap te stimuleren. Het Mingler Scholarship wordt sinds 2019 jaarlijks beschikbaar gesteld. 
Lees meer over het Mingler Scholarship. 
 

De beoordelingscommissie

De beoordelingscommissie van het Mingler Scholarship 2022, onder leiding van Akademielid Koert van Mensvoort, noemt Be Kind een spannend project dat naar verwachting kennis oplevert voor zowel de wetenschap als de podiumkunsten en kan leiden tot verder onderzoek op dit gebied.
De beoordelingscommissie bestaat uit leden van de Akademie van Kunsten, Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschap en De Jonge Akademie. 

Dit zijn: 

  • Koert van Mensvoort // technisch voorzitter // Akademie van Kunsten
  • Susanne Janssen // lid // KNAW    
  • Nadine Akkerman // lid // De Jonge Akademie
  • Cynthia Liem // lid // De Jonge Akademie
  • Claron McFadden // lid // Akademie van Kunsten
  • Theo Jansen // lid // Akademie van Kunsten

Voor meer informatie neem contact op met Annelies ten Have, via annelies.ten.have@knaw.nl.

 

 

Foto Emilie Weisse, door Emilie Weisse.

Foto Sabine Hunnius, door Dick van Aalst.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen