Datum
06.06.2016 19:00 - 21:00 uur
Locatie
KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam
Contact
Telefoon
020 551 0746

Documentaire avond over de Martin Luther King Library Washington met een inleiding door Francine Houben, Mecanoo

Wat doe je met een bibliotheek die in de jaren zestig is ontworpen door architect Ludwig Mies van der Rohe en is vernoemd naar Martin Luther King Jr.? Deze vraag moest Francine Houben (creatief directeur Mecanoo) beantwoorden toen zij de opdracht kreeg de centrale bibliotheek van Washington een nieuwe toekomst te geven.

Een dergelijke opgave vereist een grondige analyse van de architectuur en begrip voor de keuzes van de ontwerper. Maar ook inzicht in de tijd waarin de bibliotheek tot stand kwam. Dit waren de jaren zestig waarin de behoefte om radicaal te breken met oude structuren tot grote maatschappelijke veranderingen leidde.

Modernist Mies van der Rohe ontwierp een tijdloos gebouw. Een voor die tijd moderne bibliotheek die ruimte bood aan de nieuwe opvattingen en inzichten over bibliotheken. In diezelfde tijd groeide Martin Luther King Jr. uit tot icoon van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Vier jaar na zijn gewelddadige dood werd in 1972 de Martin Luther King Jr. Memorial Library geopend.

De documentaire volgt de architect Francine Houben terwijl zij heden en verleden onderzoekt om de bibliotheek van de toekomst te kunnen vormgeven. Ze duikt in de archieven, ontmoet de laatste tijdgenoten van Mies en King, spreekt met de huidige bezoekers en neemt deel aan de vredesmars op Martin Luther King Day. Tijdens haar zoektocht kijkt zowel de naamgever als de oorspronkelijke architect kritisch over haar schouders mee.

Na de documentairevertoning is er gelegenheid tot het stellen van vragen.


Show&Tell

Hoe werkt onderzoek in de kunsten? In deze openbare serie geven Akademie van Kunsten-leden inzicht in de dynamiek en het verloop van hun projecten en vertellen ze over de samenwerking en de route die wordt afgelegd.


Lead foto credits Francine Houben - Mecanoo

AANMELDEN VOOR dit evenement

Bedankt voor het inschrijven. Je ontvangt een bevestiging per mail.

AANMELDEN VOOR dit evenement

Je inschrijving is mislukt.