Datum
12.05.2017 14:00 - 17:30 uur
Locatie
Stadvilla Sonsbeek, Tellegenlaan 3, 6814 BT Arnhem (navigatie adres: Apeldoornseweg 75, Arnhem)
Contact
Telefoon
020-5510746

Minisymposium over Hendrik Antoon Lorentz ter gelegenheid van de heronthulling van het Lorentzmonument te Arnhem. U bent van harte welkom op het symposium en bij de onthulling.

English

Symbool van internationale samenwerking

Drie grote namen uit de natuurkunde spreken over actuele ontwikkelingen in de natuurkunde en over het werk van Lorentz. Hendrik Antoon Lorentz (1853-1928) ontving in 1902 - samen met Pieter Zeeman- de Nobelprijs voor de Natuurkunde en is een van Nederlands belangrijkste natuurkundigen. Lorentz legde de basis voor de elektronentheorie en Einsteins relativiteitstheorie. Einstein noemde Lorentz ‘een levend kunstwerk’.

Update monument

In 1931 werd het Lorentzmonument in Park Sonsbeek te Arnhem onthuld door prinses Juliana. Gedurende de tentoonstelling Sonsbeek 10 in 2008 liet kunstenaar Hans van Houwelingen, onder de titel Update, 142 nieuwe namen in het monument hakken van natuurkundigen die het gedachtegoed van Lorentz in de tijd verder ontwikkelden en over de hele wereld lieten uitdijen. Een symbool van brede internationale samenwerkingen. Zesentachtig jaar na zijn onthulling is het monument geupdatet en gerestaureerd, om het opnieuw te onthullen.

 

Sprekers

  • Wim van Saarloos, hoogleraar theoretische natuurkunde, Universiteit Leiden en vicepresident KNAW - welkom
  • Sir Michael Berry, emeritus hoogleraar Natuurkunde, Universiteit Bristol - From Lorentz to mass entertainment: a meditation on physics and technology
  • Ana Achúcarro, hoogleraar theoretische natuurkunde, Universiteit Leiden - A century of cosmology, a century of surprises

Pauze (15.35-16.00 uur)

  • Frits Berends, emeritus hoogleraar theoretische natuurkunde, Universiteit Leiden over Hoe Lorentz uitgroeide tot een nationale beroemdheid, geëerd met een monument.
  • Hans van Houwelingen, beeldend kunstenaar over de Update Lorentzmonument 
  • Gerrie Elfrink, wethouder cultuur gemeente Arnhem
  • Anna Tilroe, Artistic Director of 11Fountains, Leeuwarden European Cultural Capital 2018 en artistiek directeur Sonsbeek 10, 2008

De onthulling van het Lorentzmonument wordt in samenwerking met ArtEZ Hogeschool vormgegeven met medewerking van Melanie Chrissy Bos, kunstenaar, performer.

 

> Programma

> Abstracts

> Sprekers

 
Voertaal

Voor de pauze Engels, na de pauze Nederlands.

 


In dezelfde week zullen het Teylers Museum en de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen ook aandacht besteden aan Lorentz met de tweejaarlijkse Spaarnelezing (11 mei)  en de opening van het Lorentz Lab op 17 mei 2017 te Haarlem.

 

 

 

Lead photo credit I Harsten - From the October 1927 Fifth Solvay International Conference on Electrons and Photons. De foto is een "inkleuring" van de beroemde originele zwart-wit foto van de hand van Sanna Dullaway

 

 

AANMELDEN VOOR dit evenement

AANMELDEN VOOR dit evenement

Bedankt voor het inschrijven. Je ontvangt een bevestiging per mail.

AANMELDEN VOOR dit evenement

Je inschrijving is mislukt.