Datum
14.10.2017 19:00 - 20:30 uur
Locatie
Openbare Bibliotheek Amsterdam, Oosterdokskade 143, Amsterdam
Contact
Telefoon
020 551 0746

Wayne Modest, expert op het gebied van materiële cultuur, zal in zijn lezing een pleidooi houden voor meer aandacht voor 'refusal' - weigering - binnen het huidige debat over kolonialisme.

Information in English

Modest vestigt de aandacht op praktijken van 'refusal' in heden en verleden. Hierbij sluit hij aan op het werk van wetenschappers die reacties op (koloniale) machtsverhoudingen in een breder kader willen zien dan alleen verzet. Weigering maakt net zo goed deel uit van politieke actie, van strijd voor dekolonisatie en zelfbeschikkingsrecht, voor rechten en erkenning, voor het verwerpen van specifieke structuren en systemen.

Met kunst en musea als uitgangspunt stelt Wayne Modest de vraag of 'refusal' tot nieuwe inzichten kan leiden in de huidige discussie over koloniale overblijfselen en hun invloed op kwesties zoals erfgoed, burgerschap en het 'erbij horen'.

Na de lezing gaat Wayne Modest in discussie met Wendelien van Oldenborgh en Lucy Cotter, de makers van project Cinema Olanda.

Moderator: Mitchell Esajas, voorzitter New Urban Collective
Voertaal: De lezing is in het Engels; de discussie is in het Nederlands en Engels.

Over de spreker

Wayne Modest is hoofd van het Research Center for Material Culture, een onderzoeksafdeling van het Tropenmuseum (Amsterdam), Museum Volkenkunde (Leiden) en Afrika Museum (Berg en Dal). Daarnaast is hij bijzonder hoogleraar Material Culture and Critical Heritage Studies aan de Vrije Universiteit.

Project Cinema Olanda

Deze lezing wordt georganiseerd in het kader van het project Cinema Olanda. Dit project van kunstenaar Wendelien van Oldenborgh en curator Lucy Cotter wordt mede door de Akademie van Kunsten gefinancierd.
Cinema Olanda is de Nederlandse inzending voor de 57ste editie van de Biënnale van Venetië 2017, in opdracht van het Mondriaan Fonds. Ze tonen in het Rietveldpaviljoen een architecturale installatie met filmwerken die het moderne zelfbeeld van Nederland ondervragen en verbreden.

Credits lead foto: Wendelien van Oldenborgh en WilfriedLentz Rotterdam
Prologue: Squat/Anti-Squat (film still), 2016. 

Cinema Olanda: Live Event - 23 June 2017. Dutch Pavilion at 57th Venice Biennale. Part 1

Cinema Olanda: Live Event - 23 June 2017. Dutch Pavilion at 57th Venice Biennale. Part 2

AANMELDEN VOOR dit evenement

AANMELDEN VOOR dit evenement

Bedankt voor het inschrijven. Je ontvangt een bevestiging per mail.

AANMELDEN VOOR dit evenement

Je inschrijving is mislukt.