Datum
07.03.2016 16:00 - 18:00 uur
Locatie
Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Contact
Telefoon
020 551 0746

Boekpresentatie door Micha Hamel

Hogeschool voor de Kunsten Codarts Rotterdam riep in 2010 een lectoraat in het leven dat nauwkeurig onderzoek moest doen naar nieuwe richtinggevende en noodzakelijke ontwikkelingen voor de hedendaagse klassiekemuziekpraktijk. Componist en dichter Micha Hamel, lid van de Akademie van Kunsten, werd aangesteld als lector.

Nieuwe perspectieven voor de klassiekemuziekpraktijk

Het doel van het onderzoek van Hamel was een visie te ontwikkelen op de samenhang tussen het huidige tijdsgewricht en de klassiekemuziekpraktijk.

(...) en wel een visie waar het werkveld concreet iets mee zou kunnen, in de hoop dat de klassieke muziek weer als urgente kunstvorm, als kunst die een kwalitatieve verbinding heeft met de culturaliteit van de maatschappij, begrepen en genoten zou kunnen worden.'

Als ondergrond van het onderzoek diende de idee van de overgang van een representatiecultuur naar een presentiecultuur. Zijn boek Speelruimte voor klassieke muziek in de 21ste eeuw is het verslag van alle onderzoeksprojecten die in het kader van het lectoraat zijn uitgevoerd, aangevuld met essays die ingaan op meer theoretische en filosofische kwesties. Het boek heeft drie medeauteurs: Sander van Maas, Dirk van Weelden en Arlon Luijten, en richt zich op eenieder die actief is in de klassiekemuziekpraktijk: van opleider tot musicus en componist, van programmeur tot zaal- en orkestdirecteur.


Sprekers

  • Wilma Franchimon – collegevoorzitter Codarts Rotterdam 
  • Micha Hamel – lector 
  • Sander van Maas, Arlon Luijten en Dirk van Weelden – leden van de kenniskring van het lectoraat 

Na afloop van de presentaties is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Deze bijeenkomst komt mede tot stand in samenwerking met Codarts Rotterdam, University of the Arts.

 

AANMELDEN VOOR dit evenement

Bedankt voor het inschrijven. Je ontvangt een bevestiging per mail.

AANMELDEN VOOR dit evenement

Je inschrijving is mislukt.