Datum
12.05.2017

Afgelopen vrijdag 12 mei 2017 onthulde performancekunstenares Melanie Crissy Bos in Park Sonsbeek in Arnhem voor de tweede keer het nationale monument van de natuurkundige en Nobelprijswinnaar Hendrik Antoon Lorentz (1853-1928). De eerste onthulling van het monument vond plaats kort na zijn dood in 1931, de tweede keer nadat het monument was gerestaureerd en inhoudelijk geüpdatet.

 
(sprekers: Gerrie Elfrink, wethouder cultuur gemeente Arnhem, Anna Tilroe, Artistic Director of 11Fountains, Leeuwarden European Cultural Capital 2018 en artistiek directeur Sonsbeek 10, 2008 en een dankwoord van Hans van Houwelingen)

Het door de beeldhouwer Wenckebach gemaakte bronzen standbeeld van Lorentz werd in 1931 in reliëf vergezeld door de namen van zijn collega’s Huygens, Fresnel, Maxwell, Planck, Einstein en Bohr. In samenwerking met de fysici Frits Berends, Carlo Beenakker, Robbert Dijkgraaf, Wim van Saarloos en Gerard van der Steenhoven heeft beeldend kunstenaar Hans van Houwelingen 142 extra namen in het kalkstenen monument gehakt van wetenschappers die verantwoordelijk zijn voor het door de tijd uitdijende brein van Lorentz: Lorentz concipieerde de deeltjestheorie die een eeuw later met de vondst van het Higgsdeeltje werd afgerond. Na de update van het monument gedurende de tentoonstelling Sonsbeek 10 in 2008 maakte Van Houwelingen met de artistiek directeur Anna Tilroe en de gemeente Arnhem de afspraak dat het monument opnieuw onthuld zou worden en dat de update aan de stad zou worden overgedragen als het Higgsdeeltje zou zijn gevonden en het in slechte staat verkerende monument zou zijn gerestaureerd. Op 12 mei 2017 werd dat een feit.

Aan de heronthulling ging een minisymposium vooraf over Lorentz' werk en leven en zijn implicaties voor de moderne natuurkunde en kosmologie, met onder meer Michael Berry, Lorentzmedaille laureaat 2015. 

Heeft u de bijeenkomst gemist? Zie hieronder de opnames van de lezingen.

Wim van Saarloos, hoogleraar theoretische natuurkunde, Universiteit Leiden en vicepresident KNAW


Sir Michael Berry, emeritus hoogleraar Natuurkunde, Universiteit Bristol - From Lorentz to mass entertainment: a meditation on physics and technology


Frits Berends, emeritus hoogleraar theoretische natuurkunde, Universiteit Leiden over Hoe Lorentz uitgroeide tot een nationale beroemdheid, geëerd met een monument.


   

Hans van Houwelingen, beeldend kunstenaar over de Update Lorentzmonument


  

Contact: Annelies ten Have, 020 551 0746, annelies.ten.have@knaw.nl