Datum
20.06.2017

Marijke van Warmerdam wordt de nieuwe artist-in-residence in het Koninklijk Nederlands Instituut (KNIR) te Rome. Zij zal daar vanaf september 2017 drie maanden wonen en werken met een beurs van de Akademie van Kunsten en het KNIR.

Marijke van Warmerdam staat bekend om haar korte film-loops,  fotografie en sculpturen, waarmee ze sinds 1995 deelneemt aan grote internationale tentoonstellingen, zoals de Biënnale in Venetië (1995) en Documenta X in Kassel (1997). Haar film Douche was jaren op station Schiphol te zien. In 2011 had Van Warmerdam een grote overzichtstentoonstelling in Museum Boijmans van Beuningen, die doorreisde naar Museu Serralves in Porto (2012) en Kunsthalle Düsseldorf (2014). Haar werk is opgenomen in collecties van internationale musea, zoals Centre Georges Pompidou in Parijs, het MuHKA in Antwerpen en het Stedelijk Museum Amsterdam.
 
Tegen de achtergrond van een stedelijke ruimte met pleinen, dakterrassen, torens en fonteinen wil Van Warmerdam een artistiek onderzoek doen naar de dynamiek van het straatleven in Rome. Bovendien wil zij haar project in verband brengen met het aspect beweging in de barokke architectuur en schilderkunst. De wetenschappelijke inbreng van het KNIR over de stad en haar geschiedenis zal een waardevolle bijdrage leveren. Geïnspireerd door haar verblijf in Rome zal Van Warmerdam voortbouwen op een vaker in haar films voorkomend motief: repetitieve beweging.


KNIR Artist in Residence-programma

Het KNIR Artist in Residence-programma is door het Koninklijke Nederlands Instituut Rome (KNIR) en de Akademie van Kunsten gezamenlijk ingesteld. Dit fellowship wordt toegekend aan een kunstenaar om tijdens een verblijf van drie maanden aan het KNIR een project te realiseren dat concreet bijdraagt aan de kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap.

Lees meer over het KNIR Artist in Residence-programma.


Contact

Annelies ten Have, 020 551 0746