Datum
13.11.2018

Beeldend kunstenaar Antye Guenther en neurowetenschapper Alexander Sack krijgen een Mingler Scholarschip. Voor hun project getiteld 'How to imagine complex brain patterns – a speculative manual' ontvangen ze 10.000 euro van de Akademie van Kunsten. Guenther en Sack onderzoeken nieuwe manieren om complexe hersenactiviteit te verbeelden. Ze werken daarbij ook samen met mediawetenschapper Flora Lysen.

Het project wordt gedaan in Alexander Sacks laboratorium aan de Universiteit van Maastricht. In juni 2019 verwachten Guenther en Sack  een handboek te publiceren en een performance te houden. Ook komt er een symposium.

De jury, onder leiding van Koert van Mensvoort (kunstenaar en bestuurslid van de Akademie van Kunsten), prees dat Guenther en Sack een nieuwe visuele taal willen ontwikkelen, die recht doet aan de complexe realiteit van data uit hersenonderzoek. De jury ziet daarin een voorbeeld van hoe kunst en wetenschap kunnen samengaan. 

Over Antye Guenther en Alexander Sack

Antye Guenther onderzoekt sinds haar opleiding aan de Jan van Eyck Academie in 2015/2016 de verbeelding van neurowetenschappelijk onderzoek in de context van neoliberale structuren en ideologieën. Zij studeerde beeldende kunsten en fotografie aan de academies voor beeldende kunsten in Leipzig en Karlsruhe. Verder promoveerde ze in 2006 met een proefschrift in de geneeskunde aan de Technische Universiteit Dresden. 

Alexander Sack is hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Maastricht en alumnus van De Jonge Akademie. Hij onderzoekt met zijn onderzoeksgroep de relatie tussen het menselijk brein en gedrag, perceptie en cognitie. Zijn vooruitstrevende onderzoek naar het combineren van verbeeldingstechnieken en non-invasieve hersenstimulatie resulteren in datasets die ritmische patronen in hersenactiviteit laten zien. 

Mingler Scholarship final performance

No Body, Never Mind: Kunstenaar verbeeldt neurowetenschappelijke informatie (28 en 29 oktober 2019)

Over het Mingler Scholarship

Het Mingler Scholarship is een pilot om samenwerkingen tussen kunstenaars en wetenschappers te stimuleren die voortkomen uit het Minglernetwerk. Het Minglernetwerk is een website waar kunstenaars en wetenschappers contact kunnen leggen om samen te werken. De website is opgericht door de Akademie van Kunsten en De Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.