Datum
06.06.2019

Robert Glas en Joscha Steffens worden de nieuwe artist in residence bij het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS-KNAW). Glas gaat artistiek onderzoek doen naar het strafrecht in tijden van big data en Steffens zal de wereld van gaming en religie onder de loep nemen.

Robert Glas

Beeldend kunstenaar Robert Glas (1986) onderzoekt in zijn kunstenaarspraktijk de wisselwerking tussen de wet en de technologieën die bij wetshandhaving worden ingezet. Tijdens zijn verblijf aan het NIAS gaat hij zich richten op de groeiende spanning tussen het voorspellen van crimineel gedrag en de toerekening van schuld. Statistische modellen en risicotaxatie-instrumenten kunnen steeds beter inschatten waar, hoe en door wie een misdaad begaan zal worden. Welke gevolgen heeft dit voor ons denken over individuele verantwoordelijkheid en de toerekening van schuld? Glas zal een filmscenario en publieke lecture-performance over dit onderwerp maken, samen met rechts- en datawetenschappers.

Robert Glas behaalde zijn bachelor fotografie bij de HKU en master fotografie bij AKV|St.Joost. Hij maakt fotografische installaties en korte films, waaronder een onafhankelijk fotografisch overzicht van alle vreemdelingendetentiecentra in Nederland. Ook maakte hij een tentoonstelling over Nederlands’ eerste moment van verplichte identificatie. Deze werken zijn vertoond in onder andere het Van Abbe Museum, Foam Amsterdam, De Kunsthal en het Nationaal Holocaust Museum. In 2017 ontving hij de Werkbijdrage Jong Talent. Glas woont en werkt in Rotterdam.

 

Joscha Steffens

Het werk van fotograaf Joscha Steffens (1981) richt zich op war games en esthetisch geënsceneerd geweld in de hedendaagse samenleving. Eerder maakte hij Teen Spirit Island, een bekroonde serie foto’s over de professionele gamers scene. Als artist in residence gaat Steffens de identiteit en perspectieven van gamers verder onderzoeken. Hij wil daarbij vooral kijken naar de opkomst van religieuze gemeenschappen in de gaming scene, en de religieuze identiteit en beleving van een nieuwe generatie gamende christenen.

Joscha Steffens studeerde religieuze studies, mediakunst en fotografie aan instituten in Heidelberg, Karlsruhe en Arles. Hij behaalde zijn (postgraduate) diploma’s aan de Hochschule für Grafik und Buchkunst in Leipzig en de Kunsthochschule für Medien in Keulen. Zijn werk is onder andere tentoongesteld in Huis Marseille Amsterdam, DZ Bank Kunstsammlung in Frankfurt am Main, het Festival für Fotografie in Leipzig en de Bangkok Art Biennale. Sinds 2016 is hij Resident Artist aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam.

Joscha Steffens, still uit Filia Athenae

NIAS en Akademie van Kunsten

De artist-in-residence-beurs wordt verstrekt door NIAS en de Akademie van Kunsten, die hiermee de interactie tussen kunst en wetenschap willen bevorderen. Eerdere winnaars waren onder andere Jan Rosseel, Arne Hendriks en Ana María Goméz López. NIAS en Akademie van Kunsten behoren tot de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Meer informatie

Kahliya Ronde, 020 224  6707 en kahliya.ronde@nias.knaw.nl