- Datum
- 23.02.2021
De Akademie van Kunsten richtte in 2020 in samenwerking met operamaker Anthony Heidweiller de werkgroep 'Bomen die langzaam groeien hebben diepe wortels' op. De werkgroep leest, leert en praat aan de hand van nationale en internationale literatuur over de geschiedenis van ongelijkheid en racisme.
Bomen die langzaam groeien krijgen diepe wortels
De werkgroep bestaat uit leden van de KNAW, het Comeniusnetwerk en de Akademie van Kunsten. Zij heeft een organische leeslijst opgezet met toonaangevende werken over ongelijkheid op basis van huidskleur en afkomst. De literatuurlijst dient als basis voor online verdiepende gesprekken, en lezingen over de geschiedenis van racisme.
De gedachte achter de literatuurlijst en de bijeenkomsten is dat door samen over de ontstaansgeschiedenis van racisme te leren, we beter in staat zijn om een beeld te vormen van een toekomst op basis van gelijkwaardigheid. Het publiek kan deelnemen aan de openbare digitale activiteiten.
Samenstelling werkgroep
• Liesbeth Bik • Adriaan van Dis • Soemitro Poerbodipoero • Anthony Heidweiller • Marloes Hülsken • Pieter Muysken • Liedeke Plate • Giselinde Kuipers • Marjolein Deunk• Gwyneth Wentink
Vragen
Vragen die de werkgroep zich stelt aan de hand van literatuur zijn:
- Hoe maak je racisme bespreekbaar?
- Hoe bereiken we als samenleving een ander niveau van het spreken over racisme?
- Waar zijn we bang voor? Wat gebeurt er als we het er wel over hebben?
- Waarom samen lezen? Waarin zit het educatieve element in kunst en literatuur?
- Wat is de beste methode om docenten te helpen om het gesprek op scholen te voeren?
- Hoe kun je mensen helpen zich te verdiepen in het gesprek over racisme zonder te oordelen?
- Hoe geef je vorm aan het nemen van verantwoordelijkheid?
Meelezen
Op dit moment leest de werkgroep:
- Philomena Essed, Racismekennis (Uitgeverij Van Gennep B.V., 2020
Lees met ons mee en deel uw gedachten via avk@knaw.nl onder vermelding van leeslijst. Of gebruik onze leeslijst om zelf een 'Bomen die langzaam groeien, hebben diepe wortels' leesclub te beginnen. Laat het ons weten, dan bouwen we gezamenlijk aan kennis en inzichten.
Eerder las de werkgroep:
- Frantz Fanon, Zwarte huid witte maskers (Octavo Publicaties, Amsterdam,2018)
- Anton de Kom, Wij slaven van Suriname (Uitgeverij Atlas Contact, Amsterdam,2020)
- Bell Hooks, ‘Representing Whiteness in the Black Imagination.’ Black Looks: Race and Representation, South End Press, 1992, pp. 338-46.
- Philomena Essed, Alledaags Racisme, Van Gennep Amsterdam (2018)
Spinoffs/gerelateerd/komende activiteiten
- 31 oktober 2020- Black Achievement Month lezing door Aspha Bijnaar
- 3 januari 2021- Honorering onderzoeksproject Liedeke Plate getiteld ‘Feeling the Traces of the Colonial Past’. Dit project is onderdeel van het project van de Nationale Wetenschapsagenda Route Levend Verleden: Geschiedenis (her)schrijven. Nieuwe methoden om het verleden tastbaar, voelbaar en bespreekbaar te maken.
- 28 januari 2021 Gastlezing Charl Landvreugd over de tentoonstelling 'Surinaamse School' in het Stedelijk Museum Amsterdam
- 22 februari 2021 Podcast Nooit meer Slapen met Adriaan van Dis over de kracht van verhalen, zijn leven en lenig van geest blijven in een veranderende wereld.
- 1 maart 2021 Deelname werkgroep aan het Comeniusfestival voor onderwijsvernieuwers.
- 1 maart 2021 Start Bookclub Nederlands Dans Theater o.l.v. Anthony Heidweiller
- 29 april 2021 Gastlezing Philomena Essed over haar nieuwste boek 'Racismekennis' (programma volgt)
Volledige leeslijst
Zie hier de volledige lijst.
Tips
- Crispin Sartwell. Humans are animals. Let's get over it. New York Times, 23 February 2021.
- Symposium Radboud Universiteit 'Join Us In Solidarity - Antiracism Awareness (Symposium) - 22 maart 2021 - 26 maart 2021
- 28 januari 2021 Documentaire Klassen van Esther Gould en Sarah Sylbing. Over de strijd om gelijke kansen in het onderwijs
- Podcast 'De Plantage van onze voorouders'. Een achtdelige serie waarin Maartje Duin sporen van het slavernijverleden in haar familiegeschiedenis onderzoekt.
Contact
annelies.ten.have@knaw.nl