Tree Trunk Chair

20-08-2021

De Treetrunk Chair is een ontwerp van Maarten Baas. Door een mal te plaatsen in een jonge boom, groeit er in 200 jaar een stoel in de stam.

Het idee van de Treetrunk Chair is om een mal van een stoel gedurende tweehonderd jaar tegen een boom aan te plaatsen en om deze vervolgens te 'oogsten'. Het eindresultaat zal een stoel zijn die twee, of meer eeuwen daarvóór in productie is gegaan. In dit project is het proces net zo belangrijk als het resultaat, want hoe gedraagt de mal zich tegen een boom die zijn eigen niet-voorspelde weg zal volgen over een extreem lange productietijd.

De Treetrunk Chair slaat een interessante brug tussen biologie, technologie, poëzie en design en werd genomineerd voor de New Material Award 2016 vanwege de vernieuwende insteek van materiaal gebruik. Dichter Ingmar Heytze vond inspiratie voor een gedicht, dat tijdens de Dutch Design Week 2016 is gebruikt. 

Om te bepalen hoe de mal en de opstelling er uit komen te zien, moet er uitvoerig onderzoek worden gedaan. Op verschillende gebieden is kennis nodig om bijvoorbeeld te voorspellen hoe een boom groeit, welke invloed de grondsoort heeft, wat het klimaat de komende eeuwen zal doen en welke krachten er op de mal komen te staan. Voor dit onderzoek betrekt Maarten Baas zowel deskundigen uit de praktijk, als wetenschappers.

De Akademie van Kunsten maakte het onderzoek van de technische haalbaarheid en het maken van een eerste proefopstelling mogelijk.

 

Credits lead foto: 'Rendering of harvested Tree Trunk Chair in 2216', MAARTEN BAAS, 2016

 

Afbeeldingen

Afgeronde projecten

Cookie-instellingen