WeerGaLoos

27-10-2021

Johan Simons en Elsie de Brauw brachten met het project WeerGaLoos de verbeelding terug in het basisonderwijs. Ooit werd er in de klas gezongen, en was er een poppenkast en verkleedkist in ieder klaslokaal te vinden. Er werd (toneel) gespeeld waarbij een nagelborsteltje opeens een stekelvarken werd.

Johan Simons en Elsie de Brauw maken met scholen voorstellingen , waarbij de kracht van fantasie en poëzie bij kinderen aangesproken wordt, zodat een creatieve explosie wordt toegevoegd aan het lager onderwijs, met het kind en zijn verbeelding als uitgangspunt. Dit project startte in 2016  met financiele steun van de Akademie van Kunsten en is vervolgens uitgerold over Nederland onder de Stichting Kunst in de Klas.

 

Tijd voor creatieve vorming

Aan de cognitieve ontwikkeling van het jonge kind worden hoge eisen gesteld, vertaald in veel lesuren. De tijd die voor creatieve vorming is voorzien daarentegen wordt steeds meer ‘reservetijd’, waarin de ontspanning voorop staat. Iets dat met kunst te maken heeft, lijkt niet aan kwaliteitsnormen te hoeven voldoen. Maar de ontwikkeling van het creatieve deel van het kinderbrein is belangrijk. Diverse wetenschappers toonden aan dat drama, beeldende kunst, muziek, dans en literatuur belangrijke hersenfuncties, zoals abstract denken, stimuleren.

 

Credits lead foto: Stefano Lasardo - Il Piccolo Principe - L'incontro con le rose - Cap. XX

 

Bekijk deze video's 

Deze video's verschijnen wanneer u cookies van derden heeft geaccepteerd.

Afbeeldingen

Johan Simons en Elsie de Brauw over Kunst in de Klas.

Impressie van het project op basisschool de Klingelenburg, in Tuil en Openbare Basischool Oberon in

Cookie-instellingen