Columns in tijdschrift Boekman

07-12-2022

De Akademie van Kunsten schrijft regelmatig een column voor tijdschrift Boekman, de uitgave van de Boekmanstichting over trends in kunst en cultuur. In 2021 verschenen vijf columns, geschreven door Anne Vegter, Liesbeth Bik en Geertjan de Vugt.

Liesbeth Bik - Grote schoonmaak

Steden worden niet alleen vormgegeven door architecten, planners en gemeentebestuurders, maar ook door technologen, programmeurs, datawetenschappers, user-experience-experts en logistiek ingenieurs. (Lees verder, pdf)

Liesbeth Bik - Een kleine geschiedenis van de lach

Humor kan mensen bijeenbrengen, kan levens redden en kan helpen met tegenslagen om te gaan. Maar humor kan ook pijn doen, mensen scheiden van elkaar, uitsluiten. Dit gaat ook op voor de lach, het lachen. (Lees verder, pdf)

Liesbeth Bik - Lichtpuntjes

Bomen transpireren. Het vocht dat zij uitscheiden komt, in de vorm van neerslag, op andere plaatsen terecht. Een heel systeem van ‘vliegende rivieren’, zoals de Braziliaanse klimaatdeskundige Antonio Donato Nobre dat noemt, zorgt ervoor dat grote hoeveelheden waterdamp vanuit het Amazonebekken de atmosfeer in worden gepompt en getransporteerd naar andere delen van Latijns-Amerika. (Lees verder, pdf)

Liesbeth Bik en Geertjan de Vugt - Navigeren in de mist

2020…wat een jaar! Een met het blote oog onzichtbaar virus heeft onze manier van samenleven radicaal overhoopgehaald. We bevinden ons in een wereldomvattende crisis. (Lees verder, pdf)

Anne Vegter en Geertjan de Vugt - Alliantie van Academies: Een open continent, het manifest van Berlijn.

Op 9 oktober 2020 werd aan de Akademie der Künste in Berlijn een alliantie van Europese (culturele) academies gesticht. De Akademie van Kunsten, onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), maakt hier deel van uit. (Lees verder, pdf)

Afbeeldingen

Cookie-instellingen